Graziano Pellè hamerde er na zijn veelbesproken schorsing begin november continu op. Feyenoord moest de laatste wedstrijden richting de winterstop winnen om in de tweede seizoenshelft te kunnen oogsten in de eredivisie.

Bij zijn rentree tegen RKC Waalwijk ging het nog mis, maar vervolgens boekten de Rotterdammers vier competitiezeges op rij. De kwartfinale van de KNVB-beker werd bereikt en de achterstand op koploper Vitesse is nog maar vier punten.

Aanvoerder Pellè bespeurt een andere instelling bij het team dan bij de matige competitiestart. "Er is een mentaliteitsverandering geweest. We winnen nu alles omdat we erin geloven. We helpen elkaar beter en zijn positiever. Daar ben ik erg trots op."

"De start was mede door allerlei transfergeruchten vreemd. Persoonlijk heb ik altijd een moeilijk begin omdat ik groot ben en wedstrijden nodig heb om fit te worden. Misschien moet ik volgend seizoen wat eerder beginnen", aldus de Italiaan met een knipoog.

Te koud

Het contrast tussen het Feyenoord van begin dit seizoen en richting de winterstop werd geïllustreerd door de wedstrijden tegen PEC Zwolle. De ploeg van coach Ron Jans bracht de huidige nummer vier in de eerste speelronde een pijnlijke nederlaag toe, maar werd zaterdag in de Kuip weggespeeld en met 3-0 opzij gezet.

"Het is beter om slecht te beginnen en zo te eindigen dan andersom. Dat betekent dat we beter zijn geworden tijdens het seizoen. We weten dat we in de eerste wedstrijden belangrijke punten hebben verloren, maar daar moeten we nu niet meer aan denken."

"Het gaat nu goed en we hebben de eerste seizoenshelft op de best mogelijke manier afgesloten door ook wat punten te winnen op Vitesse en FC Twente, die gelijkspeelden. Nu hebben we deze vakantie echt verdiend. Het is te koud nu en tijd om even weg te gaan. We komen zeker sterk terug."

Pro-Lex

Lex Immers en Ronald Koeman vertolkten de hoofdrollen tijdens de ontmoeting met Zwolle. De Hagenaar scoorde twee keer en snoerde de critici van zijn mindere seizoensstart opnieuw de mond. Pellè: "Ik ben altijd pro-Lex geweest. We gebruiken hem nu op de manier waarop hij het beste tot zijn recht komt."

"Ik kan ook geen ander persoon worden of op een andere manier spelen. Lex moet veel meters maken en voor de goal komen. Vaak dekken ze mij met twee man en krijgt hij ruimte. Dit waren twee prachtige goals, ik ben heel blij voor hem. Als we slim omgaan met zijn kwaliteiten gaat dit vaker gebeuren."

Trainer Koeman werd in De Kuip luid toegezongen na de dood van zijn vader Martin deze week. Ook binnen de spelersgroep van Feyenoord leefde dat. "We hebben voor hem gewonnen en dat verdient hij. Het is een eerlijk en aardig persoon. Dat zijn kwaliteiten die je als trainer niet eens nodig hebt, maar daarom mag ik hem zo graag."

Bondscoach

Daarnaast liep Koeman ook nog het bondscoachschap van Oranje mis. Over dat onderwerp is echter niet gesproken binnen de selectie. "We hebben hem er niet naar gevraagd omdat we het niet graag over de toekomst hebben nu we voor Feyenoord werken. Maar iedereen wil bij het nationale team werken, dat lijkt me logisch. Hij verdient het en is nog jong. Misschien lukt het de volgende keer wel."

Eerst concentreren de Feyenoorders zich op uitrusten. Pellè pakte zondagochtend om 7 uur het vliegtuig naar Italië om de kerstdagen door te brengen met zijn familie. "En ik ga nog een paar dagen aan het strand liggen. Verder moet ik niks geks doen, want daarna moet er weer hard gewerkt worden. Ook het begin van de tweede seizoenshelft wordt zwaar."

Lees ook: Koeman: 'Enorm tegen deze avond opgekeken'

Lees ook: Jans: 'Waren decor voor geïnspireerd Feyenoord'

Lees ook: Immers loodst Feyenoord naar simpele overwinning tegen Zwolle