Igor Sijsling en Robin Haase zullen volgende maand geen duo vormen bij het dubbelspel op de Australian Open. Het Nederlandse koppel haalde dit jaar nog verrassend de finale in Melbourne.

Sijsling meldde bij de KNLTB Tennis Masters dat hij in januari met Jesse Huta Galung zal aantreden op het Australische hardcourt. Samen wonnen ze dit jaar al het challengertoernooi van Mons.

"Met Robin heb ik eigenlijk na Australië wel goed gespeeld, maar geen partij meer gewonnen. Ik hoop dat Jesse mij wel de titel kan brengen", zei Sijsling met een knipoog in Rotterdam.

"Robin en ik hebben samen gezeten en gezegd: misschien is het wel relaxed om even rust te nemen als duo. Dan zoeken we wat anders en zien we over een halfjaar wel weer verder."

Onenigheid was er volgens Sijsling niet met Haase. "Zeker niet. We hebben er goed over gesproken en het voelt goed om wat anders te proberen. Dan is het lekker dat ik weer met een Nederlandse jongen kan dubbelen en Jesse is een goede dubbelaar."

Roger-Vasselin

Na de Australian Open behaalde Sijsling nog een aantal goede resultaten in het dubbelspel met de winst van het ATP-toernooi in Atlanta met Edouard Roger-Vasselin als hoogtepunt. De Fransman zal echter niet meer aan de zijde van de Amsterdammers op de baan verschijnen. "Ik wil heel graag met hem spelen, maar hij niet met mij. Hij is heel populair."

Sijsling, die zeventigste staat op de single-ranking en 39e in het dubbelspel, is niet van plan zich extra toe te gaan leggen op de dubbel. "We hadden dit jaar een geweldige start en daardoor werd het interessant om vaker te dubbelen, maar de focus is in principe op de single. Als ik daarnaast te veel ga dubbelen is dat fysiek ook zwaar."

Toch kan het dubbelspel in 2016 een extra kans zijn om mee te doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De eisen voor die discipline zijn iets soepeler dan voor het enkelspel. "Daar heb ik nooit aan gedacht als dubbelaar. Ik zie mezelf daar liever in de single. Dat lijkt me heel erg gaaf."