Bayern München heeft zaterdag tot besluit van een ongekend succesjaar ook de wereldbeker voor clubteams veroverd.

De winnaar van de Champions League, de Europese Supercup, de DFB Pokal en de Duitse landstitel haalde de titel op in Marrakech, waar ook Raja Casablanca, de verrassende finalist uit Marokko, een maat te klein bleek.

Bayern, zonder de geblesseerde Arjen Robben, won zonder bovenmatige inspanning met 2-0.

De Braziliaan Dante opende de score al na zeven minuten op aangeven van Jérôme Boateng. Halverwege de eerste helft besliste de Spanjaard Thiago Alcantara het duel al. Ditmaal deed een andere verdediger, David Alaba, het voorbereidende werk.

Coach Pep Guardiola liet Mario Mandzukic en Mario Götze op de bank beginnen. Het tweetal viel in de slotfase nog even in. Franck Ribéry speelde wel de hele wedstrijd en werd uitgeroepen tot 'man-of-the-match'.

Dominantie

Het is de derde keer in de historie dat Bayern zich de beste club van de wereld mag noemen. De Duitsers veroverden precies 37 jaar geleden de trofee voor het eerst en in 2001 nogmaals.

Deze eindzege stond eigenlijk al bij voorbaat vast. Guardiola keek tevreden toe hoe zijn elftal al meteen na de aftrap het initiatief nam en dat niet meer afstond. De dominantie werd bovendien snel op het scorebord tot uitdrukking gebracht.

Casablanca was tegen Atlético Mineiro (3-1) al boven zichzelf uitgestegen en viel met een smak van de roze wolk. De gastheer van het toernooi voetbalde mat en liet het bij een enkele counter met enige dreiging. Dat had natuurlijk niet in de laatste plaats te maken met het dwingende aanvalsspel van Bayern.

Bekijk de samenvatting:

Geweldig

"Aan het eind van zo'n jaar ook dit nog even meepakken, dat is in een woord geweldig'', jubelde aanvoerder Philipp Lahm, na de gouden bokaal te hebben aangepakt met een bijbehorende premie van 3,65 miljoen euro.

"We konden het ons alleen zelf af en toe moeilijk maken. Het goede was dat we daar geconcentreerd uitkwamen en dat we meteen op jacht gingen naar een goal.''

Atletico Mineiro sloot het toernooi af op de derde plaats. De Brazilianen wonnen na een 2-1 achterstand met 3-2 van het Chinese Guangzhou Evergrande.