Koploper Vitesse heeft na zes zeges op rij weer eens puntenverlies geleden in de eredivisie. Door twee goals van Bryan Linssen kwam Heracles in de tweede helft terug naar 2-2.

Door het gelijkspel staat Vitesse nu op 37 punten. Ajax kan zondag met een overwinning bij Roda JC de koppositie overnemen. De Amsterdammers komen met drie punten op gelijke hoogte met de ploeg van Peter Bosz, maar hebben een beter doelsaldo.

Vitesse sloot het kalenderjaar door het gelijkspel in Almelo enigszins in mineur af. Vooralsnog was de bekernederlaag bij Roda (3-1), eerder deze week, het enige smetje op twee verder perfecte slotmaanden van 2013.

De ambitieuze club was sinds de zege bij Ajax (0-1) begin november ongenaakbaar in de eredivisie. Door de bekeruitschakeling weet Vitesse wel dat het zich in het nieuwe jaar nog slechts op één doel hoeft te richten: het eerste landskampioenschap op het hoogste niveau in de clubgeschiedenis.

Carambole

De Arnhemse ploeg leek in de beginfase weinig last te hebben van de nederlaag in Kerkrade. Bij de eerste kans was het meteen raak voor de ploeg van trainer Peter Bosz, die met Patrick van Aanholt weer eens een scorende verdediger mocht feliciteren.

Na een carambole met scheidsrechter Pieter Vink heroverde Vitesse razendsnel de bal op de thuisploeg, die naliet Van Aanholt aan te pakken en op achterstand kwam door diens fraaie uithaal in de rechterhoek.

Heracles, in de openingsfase machteloos, kwam in de wedstrijd doordat Vitesse steeds lichtzinniger ging spelen. Het leidde tot kansen voor Linssen en Jeroen Veldmate, wiens inzet uit een hoekschop wat gelukkig werd gekeerd door doelman Piet Velthuizen.

Juist toen Heracles het initiatief had, gaf de defensie weer een doelpunt weg. Gelegenheidsspits Lucas Piazón kon volkomen vrij uithalen en zijn elfde treffer van het seizoen maken.

Lankmoedig

Direct na rust profiteerde Heracles wel van lankmoedig optreden in de Arnhemse defensie. Mikhail Rosheuvel zette goed voor, waarna Linssen van dichtbij afrondde.

Het wakkerde de aanvalsdrang van de thuisploeg verder aan. Het duurde echter even voordat de verdiende gelijkmaker viel. Een kwartier voor tijd was het opnieuw Linssen, die na een slim uitgespeelde hoekschop scoorde, te midden van enkele 'slapende' Arnhemse verdedigers.

Met een punt mocht Vitesse zich nog gelukkig prijzen, gezien de grote kansen die Heracles in de slotfase onbenut liet.

Lees ook: Bosz: 'Heracles kwam terecht langszij'