Jesse Huta Galung en Igor Sijsling hebben zich zaterdag geplaatst voor de finale van de KNLTB Masters. Daarmee staat zondag dezelfde eindstrijd als vorig jaar op het programma.

In het Topsportcentrum in Rotterdam rekende Huta Galung af met Thomas Schoorel, de winnaar van 2010. Na 95 minuten stond de 7-5, 7-6 (5) eindstand op het bord. Huta Galung was als tweede geplaatst, Schoorel als vierde.

In de eindstrijd treft de nummer 101 van de wereld titelverdediger Sijsling, die Thiemo de Bakker met tweemaal 6-2 versloeg.

De als eerste geplaatste Amsterdammer had weinig problemen met De Bakker, de nummer drie op de plaatsingslijst. In de eerste set zette hij zijn beide breakpunten om in een break en ook in de tweede set brak hij tweemaal de opslag van De Bakker. De Westlander moest zich in vijftig minuten al gewonnen geven.

Bij de Masters worden dit jaar voor het eerst ook de nationale titels vergeven. Robin Haase, de beste Nederlander van dit moment, meldde zich af voor het toernooi. Hij koos voor een trainingssessie met de Zwitser Roger Federer in Dubai.

Bertens

Bij de vrouwen spelen titelverdedigster Kiki Bertens en Olga Kalyuzhnaya zondag de finale. De speelsters wonnen in het Topsportcentrum in hun halve finale van respectievelijk Lesley Kerkhove (6-1 6-3) en Bibiane Schoofs (6-0 7-6 (5)).

De als eerste geplaatste Bertens maakte bij de Masters haar rentree na een enkeloperatie. Na een enigszins moeizame zege op Quirine Lemoine in de kwartfinales had ze in haar tweede partij weinig te duchten van de Zeeuwse Kerkhove, die als derde was geplaatst in Rotterdam. De 22-jarige Wateringse trok de partij in iets meer dan een uur naar zich toe.

Kalyuzhnaya, donderdag 31 jaar geworden, kreeg slechts in de tweede set noemenswaardige tegenstand van Schoofs.

De wildcardspeelster had Michaëlla Krajicek al verrast en profiteerde vervolgens van de opgave van Angelique van der Meet, maar de als tweede geplaatste Kalyuzhnaya kon ze lang geen partij bieden. Pas in de tweede set hield Schoofs gelijke tred, waarna ze in de tiebreak nipt tekort kwam.

Krajicek

Krajicek kroonde zich met de zeventienjarige Indy de Vroome wel tot Nederlands kampioene in het dubbelspel. Het koppel won de finale van het duo Danielle Harmsen/Kalyuzhnaya, dat pas na de supertiebreak boog: 2-6 6-3 10-8.

Bij de mannen ging de dubbeltitel naar Stephan Fransen en Wesley Koolhof, die in Rotterdam de plaatsingslijst aanvoerden. Zij wonnen in twee sets van Antal van der Duim en Boy Westerhof, die als tweede geplaatst waren: 7-6 (4) 6-3.

Lees ook: Schoorel terug bij oude coach Ehritt-Vanc