Raymond van Barneveld heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de achtste finales van het WK darts (PDC). De 46-jarige Hagenaar had wel alle moeite om Jamie Caven uit te schakelen. Zijn Engelse tegenstander gaf zich pas in de beslissende set gewonnen: 4-3.

In de achtste finales stuit Van Barneveld op Mark Webster of John Henderson. 

Caven bracht 'Barney' aan het wankelen door een voorsprong van 3-2 te nemen. Daarna was het over voor de Engelsman, die in de vierde set nog op een paar millimeter een 'negendarter' miste. 

Van Barneveld sloeg terug door vijf legs op rij te winnen en de partij met 3-1 in de beslissende set naar zich toe te trekken.

De vijfvoudig wereldkampioen (viermaal BDO, eenmaal PDC), gooide met 99,65 punten per drie pijlen het hoogste gemiddelde tot nu toe op het WK. Caven bleef niet al te ver achter met 96,05.

Taylor

Michael Smith zorgde in Londen voor een enorme stunt door titelverdediger Phil Taylor in de tweede ronde uit te schakelen. Zijn als eerste geplaatste landgenoot ging na een zinderende partij onderuit in de verlenging van de beslissende set: 4-3.

Smith (23) liet onder spanning vier kansen onbenut om op een voorsprong van 3-2 in sets te komen. De nummer 32 van de wereld gaf zich niet gewonnen en pakte de zesde set (3-0) om een beslissend bedrijf af te dwingen. 

Ditmaal overmanden de zenuwen hem niet. Smith besliste de partij in de zesde leg via een finish van 128 met bullseye tot besluit.

Met zestien wereldtitels (2 BDO, 14 PDC) is Taylor de succesvolste darter ooit. De Engelse veelvraat bereikte zeventien van de twintig finales bij de PDC en werd slechts eenmaal eerder, in 2012, voor de kwartfinales uitgeschakeld.