Het heeft Feyenoord-trainer Ronald Koeman geraakt dat hij door de KNVB benaderd is om assistent te worden van de beoogde nieuwe bondscoach Guus Hiddink.

"Ik weet nog niet precies hoe het is gegaan, maar ik vind het ongepast dat ze me via mijn zaakwaarnemer gevraagd hebben als assistent. Dat heeft me geraakt", stelt de trainer vrijdag op een persconferentie.

"Ik was in 1998 al assistent van Guus. Ik vind mezelf capabel genoeg om het nu alleen te doen. Ik heb nooit de toezegging gehad dat ik bondscoach zou worden, maar ik wist dat ik één van de kandidaten was."

De KNVB wilde de oefenmeester eerst twee jaar onder de vleugels van Hiddink laten werken, waarna de voormalig eindverantwoordelijke van Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia en AZ het over zou nemen van zijn eerdere leermeester.

Zaakwaarnemer Guido Albers liet eerder op vrijdag al optekenen dat zijn cliënt zich 'in zijn hemd gezet' voelde door het aanbod van de voetbalbond. "Assistent-bondscoach, kom op zeg. Dat is toch ook wel een beetje onder zijn niveau."

Vader

Koeman zit zaterdag weer op de bank bij de thuiswedstrijd van zijn ploeg tegen PEC Zwolle. De trainer was afgelopen woensdag bij het bekerduel met Heracles Almelo afwezig vanwege het overlijden van zijn vader Martin. 

"Alle steunbetuigingen doen me veel. De naam Koeman betekent blijkbaar iets in het voetbal", aldus de trainer. "Ik ga proberen om mezelf te zijn. Mijn vader had ook niet anders gewild dan dat ik met het voetbal bezig zou zijn."

De supporters grijpen de twaalfde minuut van het duel van zaterdag aan voor een sfeeractie voor de familie Koeman. ''Natuurlijk doet me dat iets, zoals ook het eerbetoon van FC Groningen indrukwekkend was'', zegt de oefenmeester. ''Mijn vader hield niet van te veel poespas, maar hier zou hij trots op geweest zijn.''

Koeman volgde het treffen met Heracles woensdag op afstand. "Dat was een vreemde situatie. Ik merkte dat ook op dat moment de wedstrijd me toch bezig hield. Verder is die wedstrijd een gepasseerd station, al hebben we gisteren de moeilijkst denkbare loting gekregen." 

Ajax

Feyenoord werd donderdag tijdens de loting voor de kwartfinales van de KNVB-beker gekoppeld aan aartsrivaal Ajax. De Rotterdammers moeten volgende maand op bezoek in Amsterdam. "Wel is het zo dat als we van Ajax winnen, we een goede kans maken op de beker. En wij kunnen van Ajax winnen."

Lees ook: Koeman boos over aanbod KNVB

Lees ook: Ajax gekoppeld aan Feyenoord in kwartfinale beker

Lees ook: Martin Koeman (75) overleden na hartstilstand