LIMA - Brazilië heeft zondagavond, ook zonder sterren als Ronaldo, Ronaldinho, Kaka en Roberto Carlos, in Lima de Copa America veroverd. De ploeg van bondscoach Carlos Alberto Parreira was de strafschoppenkampioen van het evenement, dat niet aan verlengen doet. De finale tegen Argentinië eindigde in 2-2. Vanaf de stip waren de Brazilianen, evenals afgelopen week in de halve eindstrijd tegen Uruguay, het koelbloedigst: 4-2.

Argentinië, dat Javier Saviola miste door een blessure, kwam tot twee keer toe op voorsprong. Kily Gonzalez opende de score in de e minuut. Hij benutte een strafschop die hij zelf had verdiend. Luisao ging in de fout. De Braziliaanse verdediger compenseerde dat in de extra tijd van de eerste helft. Hij rees boven de Argentijnse defensie uit om een vrije trap van Alex binnen te koppen.

Drie minuten voor het laatste fluitsignaal van de Paraguyaanse scheidsrechter Carlos Amarilla leken de Argentijnen de Amerikaanse titel, minder gewild dan het Zuid-Amerikaans kampioenschap, veilig te stellen door een doelpunt van invaller Cesar "Chelo" Delgado.

Delgado was door coach Marcelo Bielsa buiten de basis gelaten, evenals Luciano Figueroa, uit "veiligheidsoverwegingen". De verdediging moest versterkt. De loon van de angst voor het Braziliaanse B-team werd niet uitbetaald. Adriano maakte op de valreep opnieuw gelijk, waarna Brazilië de heerschappij op het eigen continent vanaf 11 meter continueerde.