HAARLEM - Het Nederlands honkbalteam heeft zondag tijdens de Haarlem Honkbalweek de tweede overwinning geboekt. Oranje, dat zeven innings lang vooral verdedigend goed speelde, bleek met 5-3 te sterk voor het officiële Japanse amateurteam. Zaterdag waren de honkballers al over Taiwan gewalst: 9-1.

De Nederlandse honkballers speelden verdedigend, op één inning na, een goede wedstrijd. Aanvallend was de formatie van bondscoach Eenhoon afhankelijk van fouten van Japanners of van een bevlieging. In de derde slagbeurt kwam Oranje voor het eerst in scoringspositie, nadat een Japanse outfielder een hoge bal naast zijn handschoen had laten vallen. Die actie werd meteen gevolgd door een tweede fout; een wilde worp van pitcher Nohmi belandde niet in de handschoen van de catcher, waardoor Adriana kinderlijk eenvoudig het eerste punt kon scoren. Dankzij een honkslag van Balentina kon Isenia de voorsprong in diezelfde inning nog verdubbelen: 2-0.

In de gelijkmakende slagbeurt kwam werper Calvin Maduro meteen zwaar onder druk te staan. De speler van HCAW gooide enkele ongelukkige ballen, waardoor Japan alle honken in bezit kreeg. Uiteindelijk wist hij de schade tot één run te beperken.

Nadat Benner met een fraaie slag Monte en Engelhardt over de thuisplaat had gebracht, kreeg Nederland enige lucht: 4-1. Debutant Diegomar Markwell, die in de achtste inning Maduro verving, bleek echter zo zenuwachtig dat hij twee tegenpunten moest toestaan. Eenhoorn haalde Markwell daarop naar de kant en bracht Dave Drayer in het veld. Daardoor kwam de zege niet meer in gevaar.