PARIJS - Hij kwam naar de Tour voor een ritzege. Tom Boonen won er twee. Nadat hij eerder in Angers de zesde etappe won, was de Belgische topsprinter zondag op de Champs-Elysées nogmaals de snelste in de slotrit.

De 23-jarige coureur uit de Belgische Kempen was in Parijs het complete sprintersgilde weer eens te snel af. De Fransman Jean-Patrick Nazon, vorig jaar winnaar, werd tweede voor de Duitser Danilo Hondo.

Groene trui

Achter dat drietal stelde de Australiër Robbie McEwen zijn zege in het puntenklassement veilig. "Ik ging vandaag voor de ritzege, maar heb me vooral ook op Hushovd geconcentreerd." De Noor kon McEwen de groene trui nog afnemen. Vorig jaar overkwam hem dat nog, toen zijn landgenoot Baden Cooke McEwen op de laatste dag uit het groen reed. "Een nachtmerrie, dit jaar is alles gelukkig perfect verlopen."

Sprintersploegen

De rit, lange tijd niet meer dan een defilé met Tourwinnaar Lance Armstrong in de hoofdrol, kreeg in de rondjes door Parijs het bekende verloop. Een groepje renners, met daarbij Karsten Kroon, reed enige tijd op kop, waarna de sprintersploegen het welletjes vonden.

Quick-Step was in de finale het actiefst met als beloning de ritzege voor Boonen.