PARIJS - In het slotweekeinde van de Ronde van Frankrijk kwam de zesde zege van Lance Armstrong uiteraard niet meer in gevaar. De Amerikaan won zaterdag zelf de individuele tijdrit in Besancon, de Belg Tom Boonen won een dag later de twintigste en laatste rit op de Champs-Elysées van Parijs.

De 23-jarige coureur uit de Belgische Kempen was in Parijs het complete sprintersgilde te snel af, zoals hem dat in de zesde etappe in Angers ook al was gelukt. De Fransman Jean-Patrick Nazon, vorig jaar winnaar, werd tweede voor de Duitser Danilo Hondo.

Groene trui

Achter dat drietal stelde de Australiër Robbie McEwen zijn zege in het puntenklassement veilig. "Ik ging vandaag voor de ritzege, maar heb me vooral ook op Hushovd geconcentreerd." De Noor kon McEwen de groene trui nog afnemen. Vorig jaar overkwam hem dat nog, toen zijn landgenoot Baden Cooke McEwen op de laatste dag uit het groen reed. "Een nachtmerrie, dit jaar is alles gelukkig perfect verlopen."

Klöden

Lance Armstrong won zaterdag zijn vijfde rit in deze Tour, een individuele tijdrit over 55 kilometer met start en finish in Besancon. De Amerikaan klopte de Duitsers Ullrich en Klöden. De laatste slaagde er wel in de Italiaan Ivan Basso in het klassement van de tweede plaats te stoten. "Ongelooflijk, ik realiseer het me amper", zei de Duitser die definitief uit de schaduw trad van zijn illustere kopman.

Witte trui

De Rus Vladimir Karpets deed zaterdag een geslaagde aanval op de witte trui. De renner van Illes Balears werd de winnaar van het jongerenklassement, dat lang werd geleid door de Franse belofte Thomas Voeckler. Diens landgenoot Richard Virenque bereikte het podium in Parijs door voor de zevende keer het bergklassement te winnen.

Nederlandse Tourklassering

Michael Boogerd was deze Ronde van Frankrijk de beste Nederlander in het klassement. Hij werd 74e en daarmee heeft hij in de naoorlogse historie van de Tour de slechtste klassering als het gaat om de eerste Nederlander in de stand. Boogerd had de laagste klassering sinds 1999 al op zijn naam. Toen werd hij als beste Nederlander 56e in het klassement.

Overigens kwamen in 1949 en 1951 helemaal geen Nederlandse renners in Parijs. In 1949 vielen alle zes Nederlanders uit, in gebeurde hetzelfde met acht deelnemers uit Nederland.

De topvijf van slechtste klasseringen van de eerste Nederlander in het Tourklassement:
. Michael Boogerd 2004 (74e),
. Michael Boogerd 1999 (56e),
. Piet Damen 1961 (51e),
. Maarten den Bakker 2000 (49e),
. Eddy Bouwmans 1993 (45e).