De KNSB heeft verbaasd gereageerd op de beschuldiging van Ireen Wüst dat de schaatsbond met het huidige olympische kwalificatiesysteem misbruik maakt van de eigen toppers.

''We hebben met alle betrokken partijen de afgelopen vier jaar gewerkt om het beste systeem neer te zetten'', reageert technisch directeur Arie Koops namens de KNSB.

In plaats van het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind december, waar alle startbewijzen voor het langebaanschaatsen verdeeld worden, had Wüst liever vastgehouden aan het nominatiesysteem waarmee richting de Spelen van Vancouver werd gewerkt.

In die opzet zouden schaatsers als zijzelf en ploeggenoot Sven Kramer volgens Wüst op voorhand moeten worden aangewezen.

"Maar in aanloop naar de Spelen van Vancouver was er veel commentaar op dat systeem", aldus Koops tegenover NUsport, terwijl hij het voorbeeld van Kjeld Nuis aanhaalt. De specialist op de middellange afstand excelleerde destijds op het olympisch kwalificatietoernooi maar werd toch niet uitgezonden omdat een eerdere nominatie ontbrak.

Ploegachtervolging

"We zijn sindsdien nu vier jaar onderweg richting Sotsji en hebben samen met de coaches en de atletenvereniging gewerkt aan dit model. We hebben gezamenlijk geprobeerd het beste systeem neer te zetten", verklaart Koops, die benadrukt dat ook de ploegleiding en de schaatsers van TVM daarin een stem hadden.

De technisch directeur van de schaatsbond, die tevens bondscoach is van de ploegenachtervolging, stelt dat er gekozen is voor het meest neutrale systeem waarin iedere schaatser op hetzelfde moment één keer hard moet schaatsen.

"Ten eerste omdat sportkoepel NOC*NSF is afgestapt van nominaties en kwalificaties in het langebaanschaatsen. Zaken als vormbehoud zijn dus ook niet meer van toepassing. Daarnaast kozen we bewust voor een 'trial'-opzet om de Spelen zo goed mogelijk na te bootsen."

"Het OKT is over vijf dagen uitgesmeerd zodat op de dag dat jouw afstand aan bod komt, je er ook echt moet staan. Net als bij de Spelen. Als je dat tijdens het OKT in december lukt, kan je dat ook bij de Spelen in Sotsji."

Vraagtekens

De beleidsman van de schaatsbond zet verder vraagtekens bij de timing van Wüst. Een belangrijk punt van de nieuwe opzet vindt hij namelijk de transparantie en het feit dat alle schaatsers invloed hadden op de aanwijsvolgorde en de positie van hun afstand daarin.

"Iedereen wist ruim van tevoren waar hij of zij aan toe was en kon daar ook het eigen schema op inrichten. Zo hoefden niet alle internationale wedstrijden worden aangedaan, maar werd er ruimte gecreëerd voor extra trainingsblokken waar nodig. Ook Wüst en haar ploeg TVM hebben daar gebruik van gemaakt."

Dat de KNSB 'misbruik zou maken van de eigen toppers', zoals Wüst stelt, vindt Koops dan ook nergens opslaan. "Vooropgesteld, ik vind het goed dat ze haar mening geeft. Als topper moet je scherp in dit soort discussies staan. Maar volgens mij laat de schaatsbond in dit systeem juist niemand vallen."

Tot slot benadrukt Koops dat er ook meer dan voldoende aanwijsplekken in de procedure zijn opgenomen. Maximaal kunnen bij zowel de mannen als de vrouwen drie schaatsers worden aangewezen. "We hebben ook een aanwijsplek voor calamiteiten. Een plek voor de toppers, mocht er iets misgaan."