Gaston Sporre treedt terug als algemeen directeur bij sc Heerenveen. Hij vindt dat zijn taak erop zit. 

Jelko van der Wiel is de nieuwe preses van Heerenveen, zo maakten de Friezen bekend op de website. De 47-jarige Van der Wiel volgt Sporre op, die sinds juni voorzitter ad interim was, nadat Robert Veenstra had besloten zijn functie neer te leggen.

Hans Vonk is naast Van der Wiel aangesteld als technisch directeur. De oud-doelman van de Friezen beëindigde op 8 december zijn taken bij zijn vorige club AZ. De geruchten gingen toen al dat hij de overstap zou maken naar Heerenveen, maar dat werd donderdag pas bevestigd.

De andere leden die zitting gaan nemen in de zogenoemde One Tier Board zijn Wim Dijk, Ben Takkenberg, Egon Diekstra, Geert Pieter Vermeulen en Jaap Schuurmans.

De samenstelling van deze groep kwam tot stand op basis van de voordracht van de commissie Vaessen/Koopmans die werd overgenomen door het stichtingsbestuur van de club.

Opvallend genoeg keurde de ondernemingsraad de voordracht van deze personen af. De raad liet eind november weten het onduidelijk te vinden wat de verschillende bestuursfuncties precies inhouden. Daardoor kon de OR niet met zekerheid zeggen of de voorgedragen leden wel bekwaam zijn.

Sporre

''Voetbaltechnisch, organisatorisch en commercieel staat de club weer op de rails'', zo luidt de toelichting van Sporre om er mee te stoppen. Hij was sinds afgelopen zomer in dienst bij de club, die op dat moment grote bestuurlijke problemen kende.

In een officiële persverklaring laat Heerenveen weten dat het vertrek van Sporre samenvalt met de bekendmaking van zeven personen voor de One Tier Board.

''Met de bekendmaking van de zeven personen voor de One Tier Board van Heerenveen komt voor de Raad van Commissarissen (rvc) en de statutair algemeen directeur een einde aan hun werkzaamheden en een nieuwe fase voor de club.''

Dank

De Friese club spreekt tevens haar dank uit voor de verrichten van de interim-bestuurders, die afgelopen zomer in dienst traden om iets te doen aan het machtsvacuüm . 

''In de afgelopen periode hebben ze vanuit hun tijdelijke verantwoordelijkheden de club voetbaltechnisch, commercieel en organisatorisch weer op de rails gezet. Samen met de medewerkers is dit uitgevoerd en zijn betekenisvolle resultaten behaald.'' 

Sporre stelt het te betreuren dat ondernemingsraad en stichtingsbestuur, verantwoordelijk voor de benoeming van het nieuwe One Tier Board, niet geheel op één lijn zitten. Samen met de raad van commissarissen deed hij een voorstel voor een overbruggingsperiode. ''Helaas is dat niet gehonoreerd.''