De KNVB en Guus Hiddink hadden Ronald Koeman op het oog om na het komende WK assistent-bondscoach te worden.

Voor het assisteren van bondscoach Hiddink, die hoogstwaarschijnlijk in januari gepresenteerd wordt als opvolger van Louis van Gaal, heeft Koeman echter bedankt.

Dat schrijft het NRC in een reconstructie van de strijd om het bondscoachschap.

Koeman had zelf juist bondscoach willen worden en leek daarvoor lange tijd ook de voornaamste kandidaat. De KNVB geeft echter de voorkeur aan Hiddink, maar stelde Koeman wel een constructie voor waarin hij eerst als assistent van Hiddink zou fungeren en twee jaar later, na het EK 2016 in Frankrijk, de functie van de Achterhoeker zou overnemen.

Dat zag Koeman, die tijdens het WK van 1998 Hiddink al assisteerde bij Oranje, niet zitten. Hij voelt zich nu al klaar voor de hoogste functie bij Oranje.

Toen de coach van Feyenoord afgelopen weekeinde geconfronteerd werd met de waarschijnlijke aanstelling van Hiddink, reageerde hij geprikkeld. Koeman zei dat hij wel het een en ander te vertellen had, maar dat pas in de winterstop te doen. 

Feyenoord speelt nog één wedstrijd tot die winterstop. Zaterdag nemen de Rotterdammers het thuis op tegen PEC Zwolle, maar het is nog onduidelijk of Koeman dan op de bank zal zitten. Woensdag overleed zijn vader Martin Koeman op 75-jarige leeftijd. De trainer ontbrak daardoor woensdag al bij het KNVB-bekerduel van Feyenoord bij Heracles Almelo. 

KNVB-directeur Bert van Oostveen liet wel al van zich horen. Eerder op woensdag stelde hij in een verklaring dat er met Koeman nooit over een eventueel bondscoachsschap gesproken is. Over de verwachte aanstelling van Hiddink meldde hij niets.