Ireen Wüst heeft stevig uitgehaald naar de selectieprocedure van de KNSB voor de Olympische Spelen van Sotsji.

Zelf hoeft Wüst zich op basis van de prestatiematrix hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken over haar deelname aan de Spelen, toch is TVM-rijdster absoluut niet te spreken over de gang van zaken.

"Ze maken misbruik van hun eigen toppers", stelt Wüst.

Liever dan een aanwijsvolgorde en een trialsysteem op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) had Wüst een nominatiesysteem gezien.

''Nu wordt de prestatiematrix gemaakt op basis van de resultaten van vorig en dit seizoen, maar er wordt niet gekeken naar de poppetjes die die resultaten behaald hebben. Dat is meten met twee maten'', vindt ze. Het steekt haar dat de rijders die de prijzen hebben gepakt daar niet voor beloond worden.

In Wüsts optiek zouden schaatsers als Sven Kramer en zijzelf, die de plek van hun afstanden in de aanwijsvolgorde in hoge mate hebben bepaald, op voorhand aangewezen moeten worden.

Strenger

Dat in het verleden juist die nominaties tot veel discussies leidde, is volgens de TVM-rijdster geen reden om ervan af te stappen. "Je moet ze gewoon veel strenger maken."

In een preolympisch jaar zouden schaatsers volgens Wüst nominaties moeten kunnen krijgen en met top drie-plekken in de World Cups richting de Spelen die nominatie moeten bevestigen.

Haar pleidooi is mosterd na de maaltijd, want de selectieprocedure is al lang geleden ingezet en krijgt eind december met het OKT verdere invulling. Bovendien hadden de schaatscoaches directe inspraak in de procedure en konden de schaatsers zelf via de atletencommissie invloed uitoefenen.

''Er staat niets vreemds in'', zei Wüsts coach Gerard Kemkers woensdag nog over de aanwijsvolgorde. ''Het mag dus niet als een verrassing komen."

Scherp

Hoewel er in de procedure voor Wüst een aanwijsplek in de ploegenachtervolging is gereserveerd en er in geval van nood bovendien nog een calamiteitenplek beschikbaar is, moet Wüst komende week vooral gewoon hard rijden voor olympische deelname.

Rustig aan doen kan ze niet. "Bij de dames is het niveau in de breedte een stuk hoger geworden." En dat haar concurrentie sterker is geworden bevalt haar wel. "Het is goed voor het schaatsen en ook voor mij. Het houdt me scherp. Ik kijk nu al uit naar het duel met Jorien ter Mors."

Na het OKT volgt voor Wüst het EK allround in Hamar. Daar wil ze de benen testen in aanloop naar de Spelen. "Anders zou ik zes weken geen wedstrijden hebben. En op het EK rijd ik drie van de afstanden die ik ook op de Spelen wil rijden: de 1500 meter, de drie kilometer en de vijf kilometer."