Roda JC heeft woensdagavond voor een stunt gezorgd door ten koste van Vitesse de kwartfinale van de KNVB-beker te bereiken.

AZ schakelde sc Heerenveen uit door de strafschoppen beter te nemen. Amateurclub JVC Cuijk verraste MVV en FC Utrecht won met 2-0 van SC Cambuur.

Roda, dat zondag nog coach Ruud Brood ontsloeg en onderin de competitie bungelt, won met 3-1 van de koploper van de eredivisie.

Met interim-coaches Rik Plum en Regilio Vrede op de bank was Guus Hupperts de grote man bij de thuisploeg met twee goals. De aanvaller opende in de 66e minuut de score en besliste het duel in blessuretijd.

Tussendoor had Patrick van Aanholt de Arnhemmers een kwartier voor tijd op gelijke hoogte gebracht. Marc Höcher zorgde even later voor de 2-1.

Vitesse maakte geen moment aanspraak op de winst en Roda won na zes competitieduels zonder zege weer eens. Een prachtige volley van Hupperts bij het eerste doelpunt was het hoogtepunt van het duel, dat in de slotfase nog spannend werd. 

Vitesse-doelman Piet Velthuizen ging mee naar voren en kreeg een goede kans, maar in de tegenstoot schoof Hupperts de bal in het lege doel en mochten de fans van Roda eindelijk juichen.

Strafschoppen

AZ bereikt met heel veel moeite de laatste acht. De bekerwinnaar van afgelopen seizoen had strafschoppen nodig om in eigen huis sc Heerenveen te verslaan. Na verlenging stond het 2-2 in Alkmaar.

AZ verspeelde in de blessuretijd van de tweede verlenging een 2-1 voorsprong doordat Hakim Ziyech een strafschop benutte. In de penaltyserie was het uitgerekend de spelmaker van de Friezen die zijn poging gestopt zag worden door doelman Esteban.

Dat gebeurde later ook AZ-middenvelder Nemanja Gudelj wiens inzet door Kristoffer Nordfeldt gepakt werd. Yanic Wildschut was de schlemiel door bij een 7-6 stand voor de thuisclub de beslissende penalty te missen.

Ziyech had Heerenveen al in de negende minuut met een prachtige vrije trap op voorsprong gezet. Aron Johannsson maakte tien minuten later gelijk. De IJslander leek in blessuretijd van de eerste verlenging de winnende voor AZ te maken, maar Heerenveen kwam toch nog terug.

Kraay

In Noord-Brabant zorgde JVC Cuijk voor de grootste verrassing van de avond door als eerste amateurclub sinds GVVV twee seizoenen geleden door te dringen tot de kwartfinale. De club van coaches Hans Kraay junior en Piet de Kruijff versloeg thuis MVV met 2-1.

Fati-Ben Ahmed en Kevin van Veen zorgde ervoor dat de zondagtopklasser met een comfortabele voorsprong ging rusten. Maic Sema deed nog iets terug, maar verder kwam de nummer dertien van de Jupiler League niet.

FC Utrecht versloeg SC Cambuur in Friesland met 2-0. De bezoekers kwamen vroeg op voorsprong door een eigen doelpunt van Cambuur-keeper Leonard Nienhuis. In de 79e minuut besliste Utrecht-spits Steve de Ridder het duel.

Na dat doelpunt moest scheidsrechter Richard Liesveld de wedstrijd even stilleggen omdat supporters vuurwerk op het veld gooide. Opvallend genoeg kwam dat uit het Utrecht-vak. Na een paar minuten kon de wedstrijd afgemaakt worden.