Eenmalig international Martin Koeman is woensdag overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. De vader van Ronald en Erwin Koeman is 75 jaar geworden.

De clubicoon van FC Groningen werd afgelopen weekend bij een amateurwedstrijd in Leeuwarden getroffen door een hartstilstand en lag sinds zondag in coma.

Koeman is al vijftig jaar verbonden aan FC Groningen. Hij speelde meer dan vijfhonderd wedstrijden voor GVAV en later FC Groningen.

Na zijn actieve carrière bleef Koeman in dienst bij de eredivisionist. Hij vervulde er onder meer de functie van trainer en technisch manager. Daarnaast wordt Koeman senior de ''geestelijk vader'' van de jeugdopleiding genoemd op de website van FC Groningen.

''Dit is enorm hard aangekomen bij de club. Het is niet te bevatten dat Martin Koeman er na vijftig jaar FC Groningen van de ene op de andere dag niet meer is'', reageerde Nijland. 

''Martin was hier nog zes dagen in de week op de club.'' Koeman hield zich tot zondag nog bezig met scoutingswerkzaamheden. ''Het is ongelooflijk. Hij is een icoon en een grootheid. Dit is heel verdrietig.'

Rouwbanden

Ruim twee jaar geleden werd de zogeheten familietribune aan de zuidzijde van het stadion omgedoopt tot Koeman Tribune. Ook werd in 2001 de Martin Koeman Bokaal in het leven geroepen, een prijs bij een jeugdtoernooi in Norg.

Groningen staat donderdag voor en tijdens het bekerduel met NEC stil bij het overlijden van Koeman. Voor de wedstrijd wordt een minuut stilte gehouden. Daarnaast zullen de spelers met rouwbanden spelen.

Ook de competitiewedstrijd op zondag, eveneens tegen NEC, zal een sober karakter krijgen. Groningen is met de familie in gesprek over een mogelijke herdenkingsdienst in stadion Euroborg.

"Wij worden geacht deze wedstrijden te spelen", licht Nijland toe. "Maar er zal uiteraard een zware deken hangen boven deze twee duels. Zijn hartstilstand kwam als een donderslag bij heldere hemel. Dit heeft niemand zien aankomen. Wij wensen op de eerste plaats de familie Koeman alle sterkte toe."

Feyenoord

Het bekerduel tussen Heracles Almelo en Feyenoord begint woensdagavond met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de oud-voetballer. De Rotterdammers maakten woensdagochtend al bekend dat trainer Ronald Koeman in Almelo niet op de bank zou zitten.

Zijn assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst hebben woensdagavond bij de Rotterdamse ploeg de technische leiding in handen. Feyenoord zal tegen Heracles waarschijnlijk met rouwbanden spelen.