Michael Rogers is voorlopig geschorst door de UCI. Bij de Australische renner zijn sporen van clenbuterol gevonden in zijn urine tijdens een dopingcontrole.

De test werd afgenomen tijdens de Japan Cup op 20 oktober, die de 33-jarige renner van Tinkoff-Saxo won.

De tijdritspecialist moet nu verhoord worden door de nationale wielerbond en heeft het recht om een contra-expertise aan te vragen.

Rogers is drievoudig wereldkampioen tijdrijden en pakte in 2004 de bronzen medaille op de olympische race tegen de klok in Athene.

De veteraan werd dit jaar nog zestiende bij de Tour de France en tweede in de Tour of California, de koers die hij in 2010 won.

Contador

Clenbuterol is het middel dat Alberto Contador, teamgenoot van Rogers bij Tinkoff, zijn Tourzege van 2010 kostte. De Spanjaard claimde destijds dat het afkomstig was uit vlees dat hem was voorgeschoteld, maar hij werd alsnog geschorst.

Het nieuws is een flinke tegenvaller voor Oleg Tinkov, die de ploeg van onder anderen Karsten Kroon eerder deze maand overnam van manager Bjarne Riis. De Rus predikte daarbij een zero-tolerancebeleid wat betreft doping.

Tinkoff was al de zesde ploeg van Rogers. Hij kwam eerder uit voor Mapei, Quick-Step, T-Mobile, HTC-Columbia en Team Sky. Bij de Britse ploeg, die bekend staat om een streng beleid wat doping betreft, vertrok hij begin vorig jaar.

Rogers stelt in een verklaring op de website van zijn ploeg dat hij de substantie niet willens en wetens heeft ingenomen. Hij vreest eveneens dat de stof door besmet voedsel in zijn lichaam is terechtgekomen. Zijn Deense ploeg zegt geen verdere mededelingen te zullen doen, tot de feiten boven water zijn.