KNVB-voorzitter Michael van Praag wil dat het Nederlands elftal in de toekomst rondom interlands gaat trainen in Zeist. 

Om dat te realiseren gaat het terrein van de KNVB de komende jaren flink op de schop. Er komt een nieuw opleidingscentrum, een kunstgrasveld dat voorzien is van technologische snufjes en een sporthotel waar de nationale ploeg kan verblijven.

''We moeten zorgen dat alle technische faciliteiten in ieder geval voldoende zijn om hier met Oranje te trainen'', zei Van Praag woensdag tijdens de presentatie van de zogeheten KNVB Campus.

De nationale voetbalploeg verblijft nu tijdens interlandperiodes in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en traint dan vaak in Katwijk. In Zeist voldoen de faciliteiten om te verblijven momenteel niet aan de eisen voor Oranje.

Op het KNVB-terrein, dat in de jaren zestig door prins Bernhard is geopend, staan veel verouderde gebouwen. ''Wat dat betreft lopen we ver achter op andere landen'', zegt Van Praag. ''Van de 54 landen die bij de UEFA zijn aangesloten, staan we op de 48e plaats wat betreft de faciliteiten hier.''

Engeland

De 66-jarige bondsvoorzitter verwees naar het nationale trainingscentrum St. George's Park dat de Engelse voetbalbond FA voor ruim 100 miljoen euro heeft laten bouwen.

''Daar liggen dertien velden en staat een Hilton-hotel van 50 miljoen euro. Dat gaan wij niet doen, daar hebben we het geld ook niet voor, maar we willen wel graag wat veranderen. Zelfs landen als België, Luxemburg en Liechtenstein hebben betere faciliteiten dan wij'', aldus Van Praag.

De KNVB overwoog enkele jaren geleden een luxueus hotel te bouwen in Zeist waar het Nederlands elftal zou kunnen verblijven. Omdat de beoogde exploitant zich echter terug trok en de kosten te hoog waren, werd dat plan in 2011 afgeschoten.

''Hollands als we zijn, met beide benen op de grond, zijn we daarom gekomen met iets wat gewoon goed is'', aldus Van Praag, die Oranje vooral hoopt te 'lokken' met een hypermodern veld.

EK 2020

In de nieuwe situatie zal het teamhotel nog steeds niet voldoen aan de wensen van het Nederlands elftal, maar toch hoopt Van Praag dat het vlaggenschip in de toekomst wel af en toe komt trainen in Zeist. De spelers zouden bijvoorbeeld in een nabijgelegen hotel kunnen overnachten.

''Mochten we het EK van 2020 naar Nederland halen, zou het natuurlijk fantastisch zijn als Oranje hier komt trainen. Daar gaan we tegen die tijd wel eens over praten met de bondscoach van dat moment.''

Het is de bedoeling dat alle nationale teams vanaf Jong Oranje rondom interlands naar Zeist komen om te trainen en te slapen.

De KNVB moet in 2015 beginnen met de bouw van het nieuwe sportterrein en moet een jaar later klaar zijn. De investering bedraagt in totaal 13,6 miljoen euro

Lees al het voetbalnieuws op NUsport