Hein Verbruggen stelt dat hij bewijs heeft dat de beschuldigingen van Lance Armstrong aan zijn adres gelogen zijn.

Armstrong beweerde ruim een maand geleden in een interview in de Britse krant Daily Mail dat Verbruggen hem destijds als UCI-preses tijdens de Tour de France van 1999 heeft geholpen een positieve dopingtest te verdoezelen.

Volgens Verbruggen is daar niets van waar. ''Ik heb geen positieve controle van Armstrong verdoezeld. Ik wil mezelf nu verdedigen én mijn medewerkers. Wij hebben wél het gebruik van doping bestreden vanaf de jaren negentig en Armstrong heeft nooit positief getest.''

De 72-jarige Nederlander zei een maand geleden al dat het hem verbaasde dat bepaalde mensen Armstrong geloofden. Dat herhaalt Verbruggen woensdag.

''Het verhaal is bullshit en niets anders. Nooit heb ik een gesprek gehad waarin ik heb gezegd: 'Wij handelen dit wel af.' Hij liegt en ik heb er bewijs van.''

Mail

''Zijn voormalige ploeggenoten Floyd Landis en Tyler Hamilton verklaarden dat Armstrong positief testte in de Ronde van Zwitserland in 2001, maar dat de UCI dat maskeerde. Ik vroeg Armstrong op 2 juni 2011 hierover om uitleg en hij schreef mij meteen dat hij 'nooit positief heeft getest' en dat hij dus niet gedekt werd. Ik heb die mail nooit getoond, tot vandaag'', zegt Verbruggen in de Belgische krant La Dernière Heure, die het bewuste mailverkeer publiceert.

''Toch blijkt uit de getuigenissen van renners als Landis, George Hincapie, Jonathan Vaughters en anderen dat Armstrong hen vertelde dat de UCI hem hielp. Hij zette hen dus aan tot doping door hen te laten geloven dat hij de UCI achter zich had. Daarbij verzon hij zelfs een valse positieve controle. Heel erg'', aldus Verbruggen.