Nederland zal bij de komende Winterspelen in het Russische Sotsji vertegenwoordigd worden door de grootste equipe ooit. Dat bevestigde chef de mission Maurits Hendriks dinsdagavond op het sportgala van NOC*NSF.

Onlangs voldeden bobsleeërs Esmé Kamphuis (tweemansbob), Edwin van Calker (viermansbob) en snowboarder Dolf van der Wal aan de kwalificatienorm van de sportkoepel. Hoewel hun voordracht nog niet officieel bevestigd is door NOC*NSF, beaamde Hendriks dat zij kunnen rekenen op een olympische uitverkiezing.

"Officieel zijn de voordrachten vanuit de bond (de Nederlandse Skivereniging,red.) nog niet gehonoreerd", aldus Hendriks. "Maar ik kan wel verklappen dat ze allemaal goedgekeurd zullen worden. We gaan dus met de grootste ploeg ooit naar de Winterspelen."

Met de toevoeging van de twee bobsleeën en snowboarder Van der Wal komt de totale omvang van de Nederlandse ploeg op 41 atleten, exclusief reserves. Atleten hebben tot 19 januari 2014 de kans zich te kwalificeren voor de Spelen waardoor de mogelijkheid bestaat dat de ploeg nog groter wordt.

Vier disciplines

Het vorige recordaantal atleten werd in 2010 in Vancouver behaald met 34 sporters. Vier jaar eerder, in Turijn, werd Nederland vertegenwoordigd door 33 atleten. Bij de Spelen van 1980 in Lake Placid kwam Nederland niet verder dan 29 afgevaardigde atleten, ondanks de aanwezigheid van een ijshockeyploeg.

De Nederlandse ploeg voor de Winterspelen van Sotsji, die op 7 februari van start gaan, bestaat op dit moment uit twintig langebaanschaatsers, tien shorttrackers, vijf snowboarders en de tweemansbob van Kamphuis en de viermansbob van Van Calker. Nederland is daarmee in vier disciplines vertegenwoordigd.

Kanshebbers

Atleten,naast het schaatsen en het shorttrack waar Nederland over het maximale aantal startplekken beschikt, die nog jagen op een kwalificatie en in het voorgaande seizoen hebben aangetoond aan de top acht-norm van NOC*NSF te kunnen voldoen, zijn de tweemansbob van Van Calker en snowboardster Charlotte van Gils (slopestyle).

Afgelopen weekeinde toonde ook snowboardster Michelle Dekker (parallel slalom) aan dicht tegen de kwalificatienorm aan te zitten. Bobsleeër Ivo de Bruin probeert zich evenals Van Calker te kwalificeren in een tweemansbob. Skispringster Wendy Vuik, biatlete Chardine Sloof en snowboarder Joris Ouwerkerk zijn verder van de eis verwijderd.

Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014