Epke Zonderland is dinsdag bij het Sportgala in Amsterdam voor de vierde keer verkozen tot sportman van het jaar.

De turner troefde Arjen Robben en Sven Kramer af. Zonderland werd eerder gekozen in 2009, 2011 en 2012.

''Dit is toch wel bijzonder om hier weer te zijn'', zei de geëmotioneerde Zonderland na afloop.

Hij werd dit jaar wereldkampioen op de rekstok. Eerder was Zonderland al Europees kampioen en olympisch kampioen geworden.

Kramer ontbrak bij de verkiezing. Hij verbleef in Heerenveen waar hij traint. Met een shirt van Bayern München met daarop de naam Robben liet hij duidelijk blijken wie zijn voorkeur had. ''Niks ten nadele van Epke, maar ik weet hoe zwaar Robben het heeft gehad en ik wil hem steunen.''

Het hielp echter niet. Ruud Gullit was in 1987 de laatste voetballer die de prijs kreeg.

Vos

Marianne Vos werd gekozen tot sportvrouw van het jaar. Ze kreeg de prijs voor de derde keer in haar loopbaan. 

Ze werd verkozen boven Ranomi Kromowidjojo en Ireen Wüst. Ze kreeg de titel eerder in 2008 en 2009.

Vos werd in het afgelopen jaar voor de vijfde keer op rij wereldkampioen veldrijden. Op dat onderdeel pakte ze ook de nationale titel. In september kroonde ze zich in Florence ook tot wereldkampioen op de weg. Die prijs won ze na 2006 en 2012 voor de derde keer. Vos won bovendien de wereldbeker. 

''Geweldig om hier weer te zijn met die andere genomineerden. Als je daarmee genomineerd bent, is dat al heel bijzonder. Als je gekozen wordt door de andere sporters, geeft dit wel heel veel glans. Ik kan daar best trots op zijn", zei Vos met haar prijs op het podium.

Ze had het dit jaar niet altijd even makkelijk. ''In een na-olympisch jaar was het best moeilijk voor mij. Dat laat ook zien dat het toch niet allemaal vanzelf gaat. Gelukkig stond ik er wel op het juiste moment, maar dit geeft deze prijs voor mij wel extra veel waarde."

Kromowidjojo en Wüst ontbraken in Amsterdam. Kromowidjojo doet deze week mee aan het Duel in the Pool, een prestigieuze zwemontmoeting tussen Europese en Amerikaanse zwemmers. Wüst wil zich met het oog op de Spelen concentreren op de training.

Beachvolleyballers

De beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Het duo werd dit jaar wereldkampioen. De twee kregen bij de verkiezing meer stemmen dan de roeiploeg mannen vier zonder (Boaz Meylink, Mechiel Versluis, Kaj Hendriks en Robert Lücken) en de ploegachtervolging met de schaatsers Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

''Dit is een geweldige eer voor ons. Het is net als bij de wereldtitel. Toen geloofden we het ook niet echt dat we hadden gewonnen'', aldus Meeuwsen. ''De belangrijkste persoon die we willen bedanken is onze coach Gijs Ronnes. Zonder hem waren wij niet tot dit succes gekomen.''

Kemkers

Gerard Kemkers kreeg de prijs voor coach van het jaar. De trainer van de TVM-schaatsploeg werd verkozen boven Daniël Knibbeler, de coach van turner Epke Zonderland, en Mark Emke.

Die laatste is de roeicoach die de mannenvier zonder naar de Europese en de wereldtitel leidde. 

Voor Kemkers is het de tweede keer dat hem de eer te beurt valt. In 2006 werd hij ook al eens verkozen.

Hij volgt Knibbeler op, die na de gouden medaille van zijn pupil Zonderland op de Olympische Spelen in Londen vorig jaar werd geëerd.

Kemkers, die Ireen Wüst en Sven Kramer dit jaar naar diverse Europese en wereldtitels leidde, ontving de prijs van het nieuwe IOC-lid Camiel Eurlings.

Hij droeg de prijs op aan TVM, het bedrijf dat na veertien jaar stopt met schaatsen. ''Deze prijs is ook voor jullie'', zei hij.

Van der Poel

Wielrenner Mathieu van der Poel werd uitgeroepen tot talent van het jaar. De veldrijder werd verkozen boven turnster Noël van Klaveren en judoka Do Velema.

Van der Poel won dit jaar alles wat er te winnen viel bij de junioren. Hij pakte de wereldtitel en bleef ongeslagen in de wereldbeker.

Zijn vader Adrie van der Poel nam de prijs voor zijn zoon in ontvangst. Mathieu van der Poel zit midden in het seizoen. Hij komt nu uit bij de beloften en is daarin ook succesvol.

Oeuvreprijs

Teun de Nooijer heeft de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs gewonnen.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, werd in 2004 deze oeuvreprijs onder de naam van Blankers-Koen in het leven geroepen.

De Nooijer, de meest succesvolle Nederlandse hockeyer aller tijden, zette dit jaar een punt achter zijn loopbaan.

Teun de Nooijer dankte vooral het thuisfront toen hij terugblikte op zijn carrière. Daarnaast stelde hij enorm trots te zijn op het binnen halen van de oeuvreprijs.

"Ik word er zelfs een beetje verlegen van als ik kijk naar de namen die deze prijs voor mij uitgereikt kregen. Die behorten tot de absolute top van de Nederlandse sportwereld."

Eerdere winnaars zijn: Anky van Grunsven, Edwin van der Sar, Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn, Peter Blangé, Leontien van Moorsel, Anton Geesink, Ard Schenk, Johan Cruijf, Nico Rienks en Sjoukje Dijkstra.

Van Rhijn

Marlou van Rhijn werd voor het tweede jaar op rij Paralympisch sporter van het jaar. De sprintster werd bij het WK in Lyon afgelopen seizoen tweevoudig wereldkampioen. Ze won zowel de 100 als de 200 meter. 

Van Rhijn troefde mede-atleet Kenny van Weeghel en zwemster Lisette Teunissen af.

De tweede wereldtitel op rij voor de jonge motorcrosser Jeffrey Herlings is door het publiek gekozen tot sportmoment van 2013.

Achter het succes van de Brabander eindigde de winst van golfer Joost Luiten bij de KLM Open als tweede. Het beslissende doelpunt van Arjen Robben in de finale van Champions League werd derde.

Lees ook: Kemkers: 'Moeilijk mezelf dit te gunnen'

Lees ook: Zonderland: 'Kon zelf niet kiezen'