Het huidige transfersysteem in het voetbal faalt op alle fronten en moet volledig op de schop. Dat vindt Fifpro, de mondiale spelersvakbond. 

''Het ontbreekt in alle opzichten aan een gezonde financiële en sportieve balans", zegt voorzitter Philippe Piat dinsdag. 

''De rechten van spelers worden systematisch niet gerespecteerd in een systeem dat slecht is voor 99 procent van alle voetballers in de wereld. Het bevoordeelt eigenlijk alleen de allerrijkste clubs en spelersmakelaars.''

Fifpro pleit voor een eerlijker transfersysteem, waarbij voetballers veel meer vrijheid krijgen om van club te verhuizen. Desnoods neemt de vakbond juridische stappen om dat te bewerkstelligen. 

''Er worden in het huidige systeem exorbitante vergoedingen gevraagd aan spelers die van hun contract af willen. In elke andere industrie zou dat ondenkbaar zijn.''

Voetballers zijn werknemers en pas als hun rechten goed verankerd zijn in duidelijke wetten, is Fifpo tevreden. ''We blijven niet aan de zijlijn toekijken hoe de voetbalindustrie zichzelf vernietigt. Indien nodig stappen we naar de Europese Commissie of het Europese Hof voor de Rechten van de Mens'', aldus Piat.

De spelersvakbond ziet met lede ogen dat de inkomsten in het voetbal alsmaar toenemen, terwijl het transfersysteem zorgt voor enorm scheve verhoudingen.

''Duizenden voetballers wereldwijd ontvangen niet op tijd hun salaris of helemaal niet, terwijl 28 procent van het geld dat omgaat in de transfermarkt (geschat op jaarlijks 545 miljoen euro) wordt betaald aan spelersmakelaars. Dat klopt gewoon niet'', zegt Bobby Barnes, hoofd van de Europese afdeling van Fifpro.

Eerder liet ook UEFA-voorzitter Michel Platini zich zeer kritisch uit over het huidige transfersysteem. ''Ik denk dat transfers diefstal zijn'', zei de 58-jarige Fransman eind augustus.