Michael van Praag denkt niet dat er in 2015 bij het congres van de FIFA een tegenkandidaat op zal staan die een kans maakt om Joseph Blatter van zijn troon te stoten. De KNVB-voorzitter hoopt dat de 77-jarige Zwitser de eer aan zichzelf houdt.

Dat zegt Van Praag in een interview met NU.nl. "Ik denk te weten dat mensen die misschien wel graag FIFA-president willen worden, helemaal geen zin hebben om die strijd aan te gaan omdat ze bang zijn en ook een grote kans hebben om die te verliezen."

Blatter gaf in 2011 aan voor zijn laatste termijn te gaan, maar overweegt daar nu nog vier jaar aan vast te plakken. "Ik heb de indruk dat de meerderheid van de landen nog wel achter hem aan zal lopen. Wij zijn in Europa maar met 54 van de 208 lidstaten, dus altijd in de minderheid."

Van Praag vermoedt dat alleen het aftreden van Blatter voor nieuw elan bij de wereldvoetbalbond zou kunnen zorgen. "Er is pas een kans op een nieuwe president als Blatter zelf besluit om zich niet verkiesbaar te stellen. Het is nu de truc om hem daarvan te overtuigen."

Belachelijk

De FIFA-preses kreeg veel kritiek voor zijn optreden bij de WK-loting omdat de minuut stilte voor de overleden Nelson Mandela slechts een seconde of elf duurde. Van Praag noemde dat optreden al 'potsierlijk'. Hij vindt dat mensen in de omgeving van Blatter een vertrek bespreekbaar moeten maken.

"Alles is mogelijk. Blatter is een heel aardige man, zelfs een heel zachte, kwetsbare man. Ik denk dat hij best vrienden om zich heen heeft, en ik ken er een aantal, die dit soort dingen met hem willen bespreken. Dat hij beter op zijn hoogtepunt weg kan gaan dan nog vier jaar doorgaan."

Blatter zou volgens Van Praag meer gezichtsverlies moeten voorkomen. "Dan kan het straks na twee jaar niet meer en zal hij zich echt belachelijk maken. Dat zou ik ook niet doen als bestuurder en hij is misschien wel veel verstandiger dan ik. Dan zal hij het zeker niet doen."

Bekijk het interview: