De KNVB gaat de clubs in het betaalde voetbal komend jaar extra voorlichten over matchfixing. De voetbalbond biedt advies aan omdat spelers en bestuurders vaak nog te onwetend zouden zijn wat betreft het manipuleren van wedstrijden.

"We leven nog te veel in de naïeve veronderstelling dat er een Chinees langskomt met een gleufhoed en twee gaten in zijn krant en vervolgens zegt: we wanna fix this match", legt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen uit.

"We weten allemaal dat het gewoon georganiseerde misdaad is en dat het veel subtieler gaat dan dat. We gaan facultatief een aantal hopelijk massale bijeenkomsten organiseren om de kennis te delen die we sinds 2007 hebben vergaard. We moeten dat blijven herhalen en onder de aandacht blijven brengen."

Daarnaast is er al een aantal maatregelen geïnitieerd. "Er komt een website om zaken te melden en er is een klokkenluidersregeling in de maak. We kunnen het niet alleen, hebben ook de ogen en oren van de clubs nodig. Als ze dingen zien, kunnen ze altijd contact met ons opnemen."

"Daarnaast hebben we ook het OM en de politie nodig en misschien zelfs wel de FIOD. Er is behoefte aan anonieme voorlichting en het is goed als er een toegankelijke kliklijn is. We zijn blij met de capaciteit die we vanuit het ministerie hebben gekregen."

Roomser

Deze maand kwam FC Den Bosch negatief in het nieuws omdat een cameraploeg van Powned de club had doen geloven dat er een investeerder geïnteresseerd was om de nummer elf van de Jupiler League te kopen. Van Oostveen maakt zich daar geen zorgen over. "Het was een combinatie van onhandig manouvreren en slechte journalistiek. Ik vond het meer thuis horen bij Banana Split."

De UEFA en de KNVB houden de opkomst van investeringsfondsen wel nauwlettend in de gaten. "Clubs moeten enorm oppassen met buitenlandse investeerders. We zijn beducht voor de fondsen die we ook in Nederland zien opduiken. Daar voeren we al anderhalf jaar een discussie over en dat is een moeilijk proces. Er moet Europese regelgeving komen."

"We hopen dat het ei nu gelegd gaat worden om regelgeving in te voeren. Er zijn derde partijen die geld willen maken met voetbal en daardoor komt de continuïteit van clubs in het geding. We zijn niet helemaal tegen, in andere landen gebeurt het ook en we moeten niet roomser zijn dan de paus. Maar het moet niet ten koste gaan van de onafhankelijkheid van bijvoorbeeld een clubbestuur."

Bundesliga

Van Oostveen benadrukt dat de Nederlandse voetbalwereld zich pas na het aantreden van Merab Jordania, die inmiddels geen eigenaar meer is van Vitesse, is gaan verdiepen in de geldschieters die sommige clubs in de greep houden. In Duitsland is er al sinds 2007 de zogenaamde '50+1'- regel die stelt dat personen geen meerderheidsbelangen in clubs mogen hebben.

"Dat is het beste model, al wordt er daar ook over gediscussieerd omdat het moeilijk is om snel en slagvaardig te handelen. We zitten tussen Engeland en Duitsland in, maar het zou daarom goed zijn als het Europees geregeld wordt. Nu hebben clubs ook te maken met de internationale concurrentiepositie. Dat is een spanningsveld."

De Bundesliga heeft het wat Van Oostveen betreft erg goed voor elkaar. "Het is de meest solide competitie en als we naar de bedrijfseconomische kant kijken by far de sterkste. Ze hebben de pech dat de Premier League zo gevreten wordt in Azië, anders waren ze helemaal de grootste competitie ter wereld geweest."