Josip Simunic moet het WK in Brazilië aan zich voorbij laten gaan. De Kroatisch international (35) is door de wereldvoetbalbond FIFA voor liefst tien officiële duels geschorst wegens racisme.

Ook mag hij zich gedurende die tijd niet vertonen in de stadions van de betreffende wedstrijden en moet hij een boete van bijna 25.000 euro betalen. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt.

Simunic wordt gestraft omdat hij in november na de winst op IJsland in de play-offs voor de WK-kwalificatie fascistische leuzen riep.

De verdediger liet de aanstootgevende leus 'Za Dom - Spremni' (Voor het vaderland - Bereid) door het Maksimir-stadion schallen. Dat was de slogan van de fascistische 'Ustasja's', die in de Tweede Wereldoorlog in de 'Onafhankelijke Staat Kroatië' de kant van Hitler en Mussolini kozen.

WK

De straf geldt vanaf de eerste groepswedstrijd op het WK. Eerder werd Simunic, die toch al geen beste naam heeft, door justitie bestraft met een boete van 3270 euro wegens het aanzetten tot rassenhaat.

Dat is het hoogst mogelijke bedrag dat de rechter voor een dergelijk vergrijp bij sportwedstrijden kan opleggen in Kroatië.

Kroatië neemt het op het WK in de groepsfase op tegen Brazilië, Mexico en Kameroen. Simunic staat onder contract bij Dinamo Zagreb, dat onlangs in de Europa League speelde tegen PSV.

Mandzukic

Kroatië moet het bovendien tijdens het openingsduel op het WK tegen Brazilië zonder Mario Mandzukic stellen. De spits is door de FIFA voor één wedstrijd geschorst vanwege de rode kaart die hij tegen IJsland kreeg.

Arbiter Björn Kuipers stuurde Mandzukic destijds van het veld vanwege een ferme charge op het bovenbeen van AZ'er Johann Berg Gudmundsson.

De FIFA toonde zich echter mild, waardoor de aanvaller van Bayern München alleen op 12 juni op de tribune moet plaatsnemen.