BESANCON - Hij laat zich zelden uit over zijn zesde opeenvolgende overwinning in de Ronde van Frankrijk. De Tour is pas gedaan in Parijs, houdt Lance Armstrong zijn gehoor altijd voor. Zaterdag, na weer een ritzege in een race tegen het uurwerk, was de Amerikaan eindelijk zo ver. "We hebben vanavond met de ploeg een mooie avond."

Het zijn de avonden waarvoor hij het allemaal doet. "Samen met het team zitten we in een mooi kasteel. Een goede maaltijd, misschien een glaasje wijn erbij. Zes uur door de regen rijden is niet altijd een pretje, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door avonden zoals deze."

'Ongelooflijk'

Armstrong was zaterdag over 55 kilometer tegen de klok uiteraard de sterkste. De Duitser Jan Ullrich bleef nog het dichtst in zijn buurt (1.01), diens landgenoot Andreas Klöden werd derde en nam de tweede plaats in het algemeen klassement over van de Italiaan Ivan Basso. "Ongelooflijk, ik realiseer het me amper", zei de Duitser die uit de schaduw trad van zijn illustere kopman.

Sneer

Ullrich kreeg nog een sneer mee van Armstrong toen die zijn werkwijze nog maar eens toelichtte. "Veel mensen vragen naar het geheim. Het is gewoon een mix van talent en hard werken, het hele jaar door. Wat doe je met Kerstmis? Fietsen. Wat doe je op 1 januari? Fietsen. Ben je zes weken voor de Tour nog tien kilo te zwaar? Nee." Die kon Ullrich, in de winter altijd kampend met overgewicht, in zijn zak steken.

Volgend jaar

Armstrong zei nogmaals geen besluit te hebben genomen over een eventuele deelname volgend jaar. "Binnen twee maanden stellen we een schema samen. Ik ben nu alleen bezig geweest met deze Tour. En om eerlijk te zijn: ik heb meer genoten dan ooit."

McEwen

De Tour eindigt zondag op de Champs-Elysées in Parijs waar het nog slechts gaat om de ritzege en de strijd om de groene trui. De Australiër Robbie McEwen heeft de beste papieren. Wint hij de verwachte massasprint dan wordt hij bovendien de eerste renner ooit die drie keer de slotrit in de Ronde van Frankrijk wint.