Raymond van Barneveld heeft zondagavond eenvoudig de eerste ronde van het PDC WK darts overleefd. De 46-jarige Hagenaar stuurde de Welshman Jamie Lewis overtuigend met 3-0 naar huis. 

Alle sets werden door Van Barneveld met 3-1 gewonnen. Hij maakte de wedstrijd uit met een finish van 141 en voorkwam daarmee dat zijn opponent, die na twaalf pijlen 55 over had, hoop kreeg.

Van Barneveld was beduidend trefzekerder op de dubbels, gooide zesmaal 180 en haalde een gemiddelde van 98,56 punten per beurt.

''Ik ben blij dat ik in drie sets heb gewonnen'', laat 'Barney' via de PDC-site weten. ''Jamie heeft immers al het nodige laten zien. Hij kreeg ook behoorlijk wat kansen legs te pakken, maar ik benutte de mogelijkheden die me werden geboden. Die 141 uitgooien voor de zege was cruciaal omdat Jamie de controle had en in de vijfde leg had mogen beginnen.''

Van Barneveld, de wereldkampioen van 2007, toonde optimisme. ''Ik heb nog altijd het gevoel dat ik het in me heb nogmaals de titel te veroveren. Als dat niet zo was, dan was ik hier niet geweest.''

Klaasen

Van Barneveld had in de volgende ronde op zijn landgenoot Jelle Klaasen kunnen stuiten, maar die werd direct geëlimineerd. Klaasen verloor later op zondag met 3-1 van de Engelsman Jamie Caven, die nu dus 'Barney' voor zijn kiezen krijgt.

Klaasen moest de eerste zes legs direct aan de Engelsman laten en kwam zo al snel op een 2-0 achterstand. De derde set schreef Klaasen op zijn naam (3-0), maar Caven won de voor hem beslissende vierde set, mede door een finish van 115.

In totaal doen zes Nederlanders mee aan het WK. Mareno Michels sneuvelde vrijdag al in de openingswedstrijd. Vincent van der Voort, Michael van Gerwen en Gino Vos komen later in actie.