Edwin van Calker heeft zich zondag met de viermansbob geplaatst voor de Olympische Spelen in Sotsji. 

Bij de wereldbekerwedstrijden in Lake Placid eindigde de slee met daarin piloot Van Calker, Jeroen Piek, Arno Klaasen en remmer Sybren Jansma als achtste.

Daarmee voldeden ze nipt aan de eis van NOC*NSF voor kwalificatie voor Sotsji.

Van Calker kwam over twee runs tot een totaaltijd van 1.50,69. De Nederlandse bob was daarmee slechts 0,01 sneller dan de Canadese bob van Justin Kripps, die als negende eindigde. De wedstrijd in Lake Placid werd, net als de voorgaande twee wereldbekerwedstrijden, gewonnen door Steven Holcomb (1.50,15). De Amerikaan hield 0,07 voorsprong over op de Britse slee van John James Jackson. Thomas Florschütz uit Duitsland werd derde.

Pas bij een klassering in de top acht was Van Calker zeker van deelname aan de Spelen in februari. Dat lukte de geboren Drent tijdens de vorige wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City steeds net niet. Bij beide wedstrijden eindigde de Nederlandse bob als tiende.

'Hard voor gewerkt'

''Hiervoor hebben we hard voor gewerkt. Ik ben blij dat we de trip van drie wereldbekerwedstrijden overzee op zo’n manier afsluiten. Het heeft ons met blessures niet meegezeten, maar uiteindelijk klopte het vandaag. Nu nog de tweemans. Ook dat gaat ons lukken'', reageerde Van Calker.

''Bijna hadden we het nog verkloot in de tweede run'', aldus Jansma. Team Van Calker was na de eerste run al achtste, maar verloor een plek door een mindere tweede afdaling. Omdat de Russische slee van Nikita Zacharov een nog slechtere tweede run had, bleven de Nederlanders op de belangrijke achtste plaats. ''Dit is straks lekker thuiskomen.''

Tweemansbob

Met de tweemansbob is Van Calker nog lang niet zeker van deelname aan het belangrijkste wintersporttoernooi. Op die discipline heeft hij een top tien-klassering nodig. Met zijn prestaties in Calgary (achttiende), Salt Lake City (22e) en Lake Placid (zeventiende en veertiende), is hij daar nog ver van verwijderd.

Van Calker heeft nog drie kansen om aan die eis te voldoen. Op 5 januari volgen de wereldbekerwedstrijden in Winterberg (Duitsland), op 12 januari in Sankt Moritz (Zwitserland) en op 19 januari in Igls (Oostenrijk).

Overzicht: gekwalificeerde Nederlanders voor Sotsji 2014