Vitesse heeft zondag thuis tegen NAC Breda voor de zesde keer op rij gewonnen in de eredvisie. Door de 3-2 zege blijven de Arnhemmers koploper.

Vitesse heeft met nog één speelronde te gaan voor de winterstop nog steeds twee punten voorsprong op Ajax, dat eerder op zondag met 1-2 won bij Cambuur.

De Arnhemmers maakten het zichzelf erg moeilijk en wisten de bezoekers in een relatief vol GelreDome pas laat van zich af te schudden.  

Vitesse-trainer Peter Bosz kon in het duel met NAC weer starten met dezelfde elf spelers die PSV vorige week met 6-2 versloegen. Ook spits Mike Havenaar, die in afwachting is van een eventuele schorsing, startte in de basis.

Collega Nebojsa Gudelj kende wel personele problemen door liesblessures van topscorer Rydell Poepon en Danny Verbeek. Hij kon ook geen beroep doen op Joey Suk, die een schorsing uit zat.

Vitesse begon gretig en fel aan de wedstrijd, waar NAC veel moeite mee had. Tot hele grote kansen leidde dat nog niet.  

Zesde zege op rij voor Vitesse

Penalty’s 

Het was NAC dat na ruim twintig minuten de score opende. Verdediger Jan-Arie van der Heijden maakte hands in zijn eigen strafschopgebied, waarna scheidsrechter Tom van Sichem resoluut naar de stip wees. Jordy Buijs schoof de bal door het midden achter doelman Piet Velthuizen. 

De thuisploeg bleef ook na de tegentreffer domineren. Renato Ibarra had de gehele wedstrijd geen moeite had met zijn directe tegenstander Kenny van der Weg en kon enkele keren gevaarlijk worden aan de rechterkant. Havenaar miste echter het geluk in de afwerking.

Linksbuiten Christian Atsu brak even later wel met succes door de verdediging van NAC. Zijn schot ging via de arm van NAC-spits Stipe Perica tegen de kruising, waarna ook Vitesse mocht aanleggen vanaf elf meter. Lucas Piazón schoot de bal hoog in de rechterhoek en tekende daarmee voor de gelijkmaker.  

Atsu creëerde even later op dezelfde plek weer ruimte voor het schot, maar met behulp van de lat kon NAC met een 1-1 stand gaan rusten.  

Piazón 

Nog geen vijf minuten na de pauze was het weer Piazón die trefzeker was voor zijn ploeg. Hij draaide knap weg in het strafschopgebied, had de ruimte en kon de bal laag in de linkerhoek plaatsen.  

De topscorer van de Arnhemmers tekende ook bijna voor de 3-1, maar zijn bal ging rakelings over.

Omdat de marge slechts één doelpunt was, bleef NAC geloven in een positief resultaat. De beste kans aan de zijde van ploeg uit Breda was voor Jeffrey Sarpong, die zijn kopbal uit de kruising zag worden getikt door Velthuizen.

Paal

Gudelj hoopte na een ruim kwartier spelen in de tweede helft nog iets te forceren door Anthony Lurling in te brengen voor Elson Hooi. De grootste kansen waren echter voor Vitesse, dat via Atsu nog de paal raakte. 

Zeven minuten voor tijd leek Kelvin Leerdam het duel in het slot te gooien. De verdediger kon uit een corner van Piazón volledig vrijstaand alweer zijn zevende competitiedoelpunt aantekenen.

NAC kwam via een mooi schot van invaller Anthony Lurling nog op 3-2, maar dat doelpunt kwam te laat voor de Brabanders.

Lees ook: Leerdam: 'Niet bezig met Nederlands elftal'

Lees ook: Bosz: 'Vitesse terecht bovenaan'