Joost Luiten is op de wereldranglijst van 2013 op een 49e plaats geëindigd, waardoor hij komend seizoen deelneemt aan de Masters.

Voor het eerst in de geschiedenis kwalificeert een Nederlandse golfer zich rechtstreeks voor de Masters, de eerste Major van het seizoen. De Masters in Augusta worden van 10 tot en met 13 april gehouden.

Na afloop van zowel het Nelson Mandela Championship in Zuid-Afrika als het sterk bezette Thailand Golf Championship bleek dat Luiten het jaar afsluit als de nummer 49 van de wereld. Het is voor het eerst dat een Nederlander in de top vijftig staat.

De beste vijftig van de laatste wereldranglijst van het seizoen - er worden dit jaar geen meetellende toernooien meer gespeeld - krijgen een invitatie voor de Majors.

Zonder te spelen steeg Luiten van de 51ste naar de 49ste plaats, omdat de wereldranglijst de prestaties van de laatste drie jaar laat meetellen. Spelers kunnen dus ook punten verliezen, waardoor hun gemiddelde slechter wordt.

Muntz

Luiten speelt in 2014 zo goed als zeker alle Majors en de toernooien uit de World Golf Championships. Hij was op basis van zijn positie op de Europese Order of Merit 2013 al geplaatst voor het US Open (juni) en het Brits Open (juli).

De Bleiswijker is niet de eerste Nederlander die de Masters speelt. Gerard de Wit deed in de jaren zestig op invitatie drie keer mee. Rolf Muntz (1991) en Reinier Saxton (2009) werden na hun zeges in het Brits Amateur uitgenodigd. Geen van hen haalde echter de cut.