De Nederlandse zwemsters zijn zondag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning opnieuw gediskwalificeerd op de estafette.

Maaike de Waard, Anouk Elzerman, Sharon van Rouwendaal en Maud van der Meer kwamen op de 4x50 meter wisselslag tot een tijd van 1.49,77, maar werden uit de uitslag geschrapt.

Schoolslagzwemster Elzerman ging tijdens haar race in de fout met een verkeerd keerpunt. Eerder ging het mis op de 4x50 meter vrij. Tamara van Vliet had toen op haar 50 meter vrij een te vroege overname.

De vrouwen verspeelden hiermee zondag opnieuw de kans op een medaille. Ranomi Kromowidjojo zou zondagavond in de finale in ieder geval de plek van Van der Meer in hebben genomen.

De olympisch en wereldkampioene op de sprint kan zich nu volledig richten op de 50 meter vrij, waarvan de halve finales en finale zondag op het programma staan.

Zonde

"Het is zonde dat het opnieuw gebeurt'', zei technisch directeur Jacco Verhaeren. "In de finale hadden we een hele andere ploeg laten zwemmen, dus een medaille had er zeker ingezeten. We hebben op de eerste dag een cadeau weggegeven en nu opnieuw.''

Verhaeren gaf toe dat hij wel wat risico's nam met een jonge ploeg. "Je speelt een beetje poker. Het hing er ook om of ze de finale zouden halen, maar de tijd was goed genoeg."

"Gelukkig gingen de overnames nu goed, maar ook een technische fout kan gebeuren. Anouk wist alleen niet dat ze iets verkeerds deed. Ze zwom al vier keer eerder hier en werd er eerder niet op aangesproken. Er is toch wat willekeur met de regels.''

Verschuren

Ook Sebastiaan Verschuren stelde zondag teleur. Hij slaagde er niet in zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrij. Hij werd in de series veertiende in 1.45,14. Hij haalde eerder wel de eindstrijd van de 100 vrij, maar kwam daarin niet verder dan de achtste plaats.

''Ik ben er nu echt wel voor gegaan. Maar in de tijd was dat niet te zien'', baalde Verschuren. ''Bij de wereldbekers liep het ook niet helemaal lekker. Dat heeft me wel aan het denken gezet, wat ik anders moet doen. Er moet in ieder geval wel wat gebeuren.''

Naast Verschuren haalden ook Dion Dreesens (twintigste in 1.46,33), Ferry Weertman (21e in 1.46,54) en Joost Reijns (47e in 1.47,98) de finale niet.

Dat gold ook voor Sharon van Rouwendaal op de 200 meter rug. De winnares van het brons op de 800 meter vrij werd veertiende in 2.11,18.

Van der Zanden

Wendy van der Zanden slaagde er niet in om door te dringen tot de finale van de 400 meter wisselslag. Met een tijd van 4.44,33 werd ze 22e in de series. Van der Zanden dwong vorige week bij de Swim Cup in Amsterdam op dezelfde afstand nog een startbewijs af voor de EK langebaan volgend jaar in Duitsland.

''Daar lag wel de piek'', zei ze zondag na haar race. ''Het was de bedoeling om het door te trekken naar dit toernooi en het mooi af te sluiten, maar dat is niet helemaal gelukt.''

Van der Zanden heeft wat moeite met haar schoolslag. ''Die loopt niet echt lekker. Het is wel fijn dat ik daar nu met het oog op de EK de komende maanden rustig aan kan werken.''

Lucas Greven meldde zich af voor de 200 meter schoolslag.