Ranomi Kromowidjojo heeft zondag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning het goud veroverd de 50 meter vrije slag. 

De Nederlandse snelde in de finale naar een tijd van 23,36 seconden.

Daarmee was de wereldrecordhoudster (23,24) verreweg de snelste. De Zweedse Sarah Sjöström (23,79) en de Wit-Russische Aliaksandra Herasimenia (23,83) flankeerden haar bij de prijsuitreiking.

Inge Dekker tikte in de eindstrijd als zevende aan: 24,34.

Kromowidjojo had vrijdag al beslag gelegd op de Europese titel op het koningsnummer in het zwemmen: de 100 meter vrije slag. Daarnaast won ze brons op de 4x50 meter vrij voor gemengde teams.

In 2010 won ze ook al het goud op de 50 meter vrij. Vanaf 2003 tot en met 2008 was de titel in handen van Marleen Veldhuis. In 2009 pakte Hinkelien Schreuder de winst.

De Groningse had vooraf haar zinnen gezet op de verbetering van haar eigen wereldrecord. ''Het was wel mijn doel. Het ging in de halve finales al zo snel en ik had nog wel wat over. Helaas lukte het net niet'', zei ze naar haar race.

Toch was de olympisch kampioene tevreden. ''Ik heb een heel goede race en tijd gezwommen. Het is voor mij in ieder geval een bevestiging dat het goed gaat. De komende maanden kan ik hiermee verder.''

Sportgala

Kromowidjojo zal dinsdag niet aanwezig zijn bij het Sportgala. De tweevoudig olympisch kampioene is samen met Marianne Vos en Ireen Wüst genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar, maar ze wil zich concentreren op het Duel in the Pool, de ontmoeting tussen Europese en Amerikaanse zwemmers komend weekeinde in Glasgow.

''Ik wil toch wel heel hard zwemmen daar en dat moet je keuzes maken'', lichtte ze toe. ''Als ik dan eerst naar het gala ga, dan gaat dat niets worden.'' Kromowidjojo reist nu dinsdag al naar Schotland. ''Het gaat toch om het prestige. Ik wil het jaar goed afsluiten en je krijgt ook niet zo vaak de kans tegen Amerika te racen.''

Heemskerk

Femke Heemskerk greep in de finale van de 200 meter vrije slag net naast een medaille. Na een knappe inhaalrace eindigde de Nederlandse zwemster als vierde in 1.54,30.

Rieneke Terink werd negende in 1.56,56. De titel was voor de Italiaanse Federica Pellegrini in 1.52,80. Ze bleef de Française Charlotte Bonnet (1.53,26) en de Russische Veronika Popova (1.53,62) voor. Heemskerk werd eerder dit EK achtste op de 100 vrij.

De zwemster uit Roelofarendsveen was bijna niet gestart in de finale. Ze plaatste zich met veel moeite voor de eindstrijd van de 200 meter vrij en zag het even niet meer zitten.

"Ik was vanochtend helemaal kapot en ik dacht: wat heb ik hier te zoeken? Ik had gister ook last van duizeligheid en heb ik hier weinig eetlust. Ik ben niet ziek, maar heb veel meer moeite dan normaal. Mijn coach liet de keuze aan mij. Ik ben blij dat ik toch heb meegedaan.''

Heemskerk had vrede met haar vierde plek. "Het is jammer dat ik net geen medaille pak. Maar ik heb me goed aan mijn plan gehouden en heb gevochten. Ik ben niet in vorm maar ik heb het nu ieder geval toch nog met een goed gevoel afgesloten.''

Dekker

Inge Dekker wist ook niet op het podium te zwemmen op de slotdag van de EK. Ze finishte in een tijd van 57,14 als vierde op de 100 vlinder.

Dekker won in 2007, 2009 en 2010 goud op dit onderdeel en in 2006 zilver. De titel was nu voor de Zweedse Sarah Sjöström in 55,78. Ze troefde hiermee de Britse Emma Lowe (56,32) en de Deense Jeanette Ottesen (56,42) af.

Dekker won tijdens dit EK wel brons op 50 vlinder.

Nijhuis

Moniek Nijhuis speelde geen rol van betekenis kunnen in de strijd om de medailles op de 100 meter schoolslag. De winnares van het brons op de 50 school kwam in de finale met 1.05,23 tot de vijfde tijd.

De Litouwse Ruta Meilutyte pakte in een zwaarbevochten strijd het goud. Ze bleef met 1.02,92 haar Russische rivale Joelia Efimova net voor: 1.02,96. Het brons was in 1.04,39 voor de Deense Rikke Möller Pedersen.

Marissen

Mike Marissen eindigde in het 25 meterbad als vijfde in de finale van de 100 wissel. Hij realiseerde in de eindstrijd een tijd van 53,24.

De Rus Vladimir Morozov won het goud in 51,20. Zijn landgenoot Sergei Fesikov werd tweede in 52,32 vóór de Italiaan Stefano Pizzamiglio (52,81).

Marissen won zaterdag met Nederland brons op de estafette 4x50 meter vrij voor gemengde teams.