De Nederlandse zwemploeg heeft zaterdag bij de EK kortebaan in Herning brons gepakt op de 4x50 meter vrije slag voor gemengde teams. 

Ranomi Kromowidjojo, Mike Marissen, Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker kwamen tot een tijd van 1.30,62.

De Europese titel op dit nieuwe nummer was voor Rusland in 1.29,53, voor Italië (1.30,26).

''In het circus is het vooral lachen en dat is dit ook'', zei Kromowidjojo na afloop. ''Het is vooral een evenement voor de fun. Het is voor ons wel heel grappig om tegen mannen te racen.''

De gemengde estafette hoeft van de tweevoudig olympisch kampioen evenwel niet te worden toegevoegd aan het olympische programma. ''Ik ben daar niet zo'n voorstander van. Het programma is al zo vol met zo veel nummers en al veel estafettes. Er wordt nu gezegd dat er dingen moeten worden geschrapt, maar laten we beginnen met er niks aan toe te voegen.''

Ook Verschuren dook met plezier in het water en gaat er wel van uit dat de gemengde estafette in de toekomst serieuzer genomen zal worden. ''Het is wennen om te zwemmen in zoveel golven, daarom moet je het wat vaker doen. Maar ik denk zeker dat het belangrijker kan worden en dat er beter nagedacht zal worden over de indelingen.''

Het brons was voor Nederland de vijfde medaille bij dit EK. Kromowidjojo won goud op de 100 meter vrij. Moniek Nijhuis, Dekker en Sharon van Rouwendaal behaalden brons.

Van Rouwendaal

Van Rouwendaal had nog een medaille aan het totaal kunnen toevoegen, maar greep zaterdag net naast het eremetaal op de 400 meter vrije slag.

De Nederlandse zwemster zette een knappe inhaalrace in, maar kwam net tekort en eindigde als vierde. Met 3.59,22 scherpte ze wel het Nederlands record aan dat ze vorige week op 4.01,67 had gebracht.

De Spaanse Mireia Belmonte Garcia won in 3.56,14 voor de Deense Lotte Friis (3.58,35) en de Italiaanse Federica Pellegrini (3.58,90).

Van Rouwendaal behaalde vrijdag brons op de 800 meter vrij. In 2010 won ze bij de EK zilver op de 100 en 200 meter rugslag.

Verschuren

Sebastiaan Verschuren kon niet meestrijden om de medailles op de 100 meter vrije slag. De Nederlanderr eindigde in de Deense plaats Herning als achtste in een tijd van 47,60 seconden.

Het goud op het koningsnummer was in 45,96 voor de Rus Vladimir Morozov. Zijn landgenoot Danila Izotov werd tweede in 46,41. Het brons was in 46,49 voor de Italiaan Marco Orsi.

Dekker

Inge Dekker verzekerde zich bij de EK van een plek in de finale van de 100 meter vlinderslag. De winnares van het brons op de 50 meter vlinderslag kwam in Denemarken tot een tijd van 57,32 seconden. Ze kwalificeerde zich hiermee als vijfde. De Zweedse Sarah Sjöström was de snelste in 56,66.

De finale van de 100 meter vlinderslag staat zondag op het programma.

Marissen

Mike Marissen bereikte op de 100 meter wisselslag de finale. Met 53,22 seconden zette hij de tweede tijd neer.

Bij de vrouwen dwong Moniek Nijhuis een finaleplaats af op de 100 meter schoolslag. De winnares van het brons op de 50 meter school tikte in de halve eindstrijd aan in 1.05,70 en werd daarmee vijfde. Anouk Elzerman redde het niet. Ze werd met de dertiende tijd van 1.06,60 uitgeschakeld.

De finales staan zondag op het programma.

De Waard

Maaike de Waard is er niet in geslaagd de finale van de 50 meter rugslag te bereiken. De Nederlandse zwemster kwam in de halve finales tot een tijd van 27,61 seconden en eindigde daarmee als veertiende. De beste tien gingen door naar de eindstrijd.

De Waard haalde eerder wel de finale van de 100 meter rugslag, waarop ze tiende werd.