Ook bij de tweede wereldbekerwedstrijd in het Amerikaanse Lake Placid zijn piloten Edwin van Calker en Ivo de Bruijn er niet in geslaagd een startbewijs voor de Olympische Spelen in Sotsji af te dwingen.

Net als een dag eerder eindigde beide Nederlandse sleeën buiten de top tien.

Van Calker, met remmer Sybren Jansma, en De Bruijn, met remmer Bror van der Zijde, maakten er een spannend onderling duel van. Na twee afdalingen bedroeg het verschil tussen de beide teams slechts vijfhonderdste van een seconde.

Uiteindelijk was het De Bruijn die zaterdag aan het langste eind trok. Hij eindigde op de twaalfde plaats. Van Calker werd veertiende. Een dag eerder werd Van Calker zeventiende en De Bruijn achttiende.

Omdat Van Calker op basis van prestaties uit het vorige seizoen beschikt over een nominatie, moet hij nog één keer bij een wereldbekerwedstrijd in de top tien zien te eindigen om vormbehoud te tonen. De Bruijn moet zich rechtstreeks kwalificeren met een plek in de top acht.

Viermansbob

Na de wedstrijden in Noord-Amerika, eerder werden al Calgary en Park City aangedaan, keert het wedstrijdcircuit terug naar Europa. In Winterberg, St. Moritz en Igls krijgen de Nederlandse sleeën nog drie kansen om een startbewijs voor Sotsji af te dwingen.

De viermansbob met Van Calker als piloot komt zondag nog in actie in Lake Placid. Bij de eerste twee wereldbekerwedstrijden eindigde de slee beide keren op de tiende plaats, op slechts 0,05 seconden van de kwalificatienorm.

Kamphuis

Esmé Kamphuis eindigde als achtste in Lake Placid. De Nederlandse pilote ging met Judith Vis in de tweezitter naar beneden. 

Het duo gaf in twee runs 0,8 seconde toe op de winnende slee van de Canadese Kaillie Humphries. De Amerikaanse Elana Meyers noteerde de tweede tijd en haar landgenote Jamie Greubel de derde.

Kamphuis is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Sotsji. De Amsterdamse kwalificeerde zich vorige week in Park City.