Snowboardster Michelle Dekker heeft zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd parallelslalom in het Italiaanse skioord Carezza net naast olympische kwalificatie gegrepen.

De pas zeventienjarige Nederlandse bereikte verrassend de laatste zestien, het beste resultaat uit haar carrière, maar ze werd vervolgens in de eerste ronde van de knock-outfase uitgeschakeld.

Dekker nam het in de achtste finale op tegen de Zwitserse topper Patrizia Kummer (foto), vrijdag de winnares van de parallelreuzenslalom, en kon haar net niet verslaan in een rechtstreeks duel. Het verschil op de finishlijn was echter amper te zien, 0,02 seconde.

Als Dekker had gewonnen van Kummer en de beste acht had gehaald, was olympische kwalificatie een feit geweest. Nu vond het talent haar naam terug op de vijftiende plaats van de eindrangschikking.

Dekker heeft nu een 'halve kwalificatie' op de parallelslalom. Daardoor zal een tweede plek bij de beste zestien op de parallelslalom genoeg zijn voor een ticket naar de Spelen. De Nederlandse krijgt in januari van 2014 nog drie kansen bij de wereldbeker om zich te plaatsen voor Sotsji.

Sauerbreij

Nicolien Sauerbreij, die vrijdag al teleurstelde op haar specialiteit de reuzenslalom, redde het ook niet op de parallelslalom. Ze werd in de kwalificatie opnieuw achttiende.

De titel was voor de Canadese Caroline Calvé. Zij versloeg in de finale de Russin Ekaterina Toedegesjeva.

Bij de mannen werd Tomas Valk gediskwalificeerd en ging de zege naar Sylvain Dufour uit Frankrijk.