De elite mannen zullen volgend jaar bij de wegwedstrijd van de WK wielrennen in het Spaanse Ponferrada 254,8 kilometer moeten afleggen, waarbij er 4248 hoogtemeters moeten worden overwonnen.

De organisatie heeft de routes bekendgemaakt van alle disciplines bij de wereldkampioenschappen, die van 21 tot en met 28 september 2014 zullen worden gehouden.

De mannen rijden bij hun wegwedstrijd op de laatste dag van het toernooi veertien rondes van 18,2 kilometer. Er zitten geen zware klimmen in het parcours, maar echt vlak is het bijna nooit. Het maximale stijgingspercentage is elf procent. Elke ronde zijn er ruim driehonderd hoogtemeters.

De Portugees Rui Costa won dit jaar in Florence de regenboogtrui door de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde af te troeven

De dames, met als titelverdedigster Marianne Vos, zullen volgend jaar op hetzelfde rondje rijden als de mannen, maar precies de helft van de afstand afleggen: 127,4 kilometer. Dit komt neer op 2124 hoogtemeters.

Tijdrit

De tijdritten zullen geen finish bergop kennen. Dat was aanvankelijk het plan van de organisatie, maar logistiek bleek het niet praktisch om boven op de San Cristóbal de Valdueza te eindigen.

Het 47,1 kilometer lange tijdritparcours voor de mannen is nu de eerste dertig kilometer zo goed als vlak, wat gunstig is voor regerend kampioen Tony Martin. Daarna zal er nog wat geklommen moeten worden, met een steile afdaling naar de finish.

De rit tegen de klok voor de dames is 29,5 kilometer lang en kent één klim in de slotfase. Titelverdedigster Ellen van Dijk is blij dat de finish bergop geschrapt is, maar noemt het nog steeds een 'heel zwaar parcours'.

"Het is niet echt gemaakt voor mij, maar het is een stuk beter dan het originele plan. Ik zal kijken hoe ver ik kan komen op dit parcours", zei de Nederlandse tegen Cyclingnews.

Ploegentrijdrit

De WK beginnen op 21 september met de ploegentijdritten voor merkenteams.

De dames zullen 36,15 kilometer afleggen in Castilië en León, terwijl de mannen 57,1 kilometer voor hun kiezen krijgen.