Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft zaterdag bij de EK kortebaan in Herning ook op de 400 meter vrij de finale bereikt.

De winnares van de bronzen medaille op de 800 meter vrije slag plaatste zich met een tijd van 4.03,99 als vierde voor de eindstrijd. Rieneke Terink werd met 4.05,24 uitgeschakeld. Ze eindigde als dertiende.

Van Rouwendaal had de succesvolle race van vrijdag nog wel een beetje in haar benen. "Het was wel zwaar'', bekende ze. "Ik kom zeker in de ochtend ook wel een beetje langzaam op gang.''

Volgens de zwemster kan het in de finale alle kanten op. "Er is enorm veel concurrentie. Het wordt spannend. Ik hoop op een mooie finale.''

Estafette

De gemengde estafette haalde de finale op de 4x50 meter vrij. Tamara van Vliet, Joost Reijns, Sebastiaan Verschuren en Maud van der Meer realiseerden een tijd van 1.33,08. Ze werden hiermee zesde in de series. In de finale zullen zaterdagavond Ranomi Kromowidjojo, Verschuren, Mike Marissen en Inge Dekker in actie komen.

Bij Van Vliet was de opluchting groot. Ze had donderdag in de series van de 4x50 meter vrij een te vroege overname waardoor Nederland werd gediskwalificeerd. Van Vliet mocht nu starten. "Ik was heel zenuwachtig. Stiekem zit het toch in je achterhoofd. Het was wel fijn dat ik mocht beginnen, want dat is toch veiliger.''

Over haar tijd was ze niet helemaal tevreden. "Maar ik zwom tussen twee mannen en die maakten zoveel golven. Ik dacht op een gegeven moment echt: mannen stop met zwemmen, want ik kom niet vooruit. Maar we hebben de finale gehaald.''

Dekker

Inge Dekker is in het 25 meterbad in Herning doorgedrongen tot de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Met 57,99 zette ze in de series de gedeelde zevende tijd neer.

Dekker won vrijdagavond brons op de 50 vlinder. De geroutineerde zwemster heeft geen last meer van de inspanningen een dag eerder.

"Ik ben het wel gewend. Bij de wereldbekerwedstrijden zwom ik ook elke ochtend en elke middag twee races. Ik maakte wel wat foutjes en ging er niet helemaal voor. Maar dat hoeft ook nog niet in de ochtend'', aldus Dekker.

De halve finales staan zaterdagavond op het programma.

Nijhuis

Moniek Nijhuis en Anouk Elzerman staan dan in de halve eindstrijd van de 100 meter schoolslag. Nijhuis, eerder winnares van het brons op de 50 school, plaatste zich met 1.06,02 als zesde. Elzerman ging in 1.06,81 als elfde door.

Het ging niet helemaal soepel bij Nijhuis. "Het was zwaar. Ik had het ook benauwd en Anouk ook, dus misschien zit er iets in de lucht. De finale moet er in ieder geval wel inzitten. Ik ga ook op dit nummer voor een medaille, maar misschien heb ik net nog te weinig inhoud om het te redden.''

De Waard

Maaike de Waard verzekerde zich van een plaats in de halve finales van de 50 meter rugslag. Met een tijd van 27,77 ging ze als dertiende door. De Deense Mie Nielsen leverde in de ochtendsessie met 26,76 de beste prestatie.

De Waard haalde eerder dit toernooi de finale van de 100 meter rugslag. Ze werd daarin tiende.

Bij de mannen haalde Mike Marissen de halve eindstrijd op de 100 meter wisselslag. In 53,71 werd hij zesde in de series. Bram Dekker redde het niet op de 50 meter schoolslag. Hij eindigde met 27,42 als 27e in de series.

Weertman

Ferry Weertman kon op het laatste onderdeel van de ochtendsessie, de 1500 meter vrije slag, geen indruk maken. De langeafstandszwemmer zette een tijd neer van 15.01,33 en dat is ruim boven zijn persoonlijk record van 14.44,45.

"Het ging niet echt lekker'', zei hij na zijn race. "Ik miste dat beetje extra. Normaal kan ik wel versnellen, maar dat lukte niet.''

Weertman dwong vorige week bij de Swim Cup in Amsterdam nog twee startbewijzen af voor de Europese titelstrijd langebaan volgend jaar in Berlijn. De specialist in open water zwom in Denemarken ook een goede 400 vrij, waarop hij net de finale miste.

"Ik heb geprobeerd de vorm van Amsterdam vast te houden. Maar ik ben meer van één piekmoment en dat lag voor mij in Amsterdam. Ik heb ook nog nooit zoveel wedstrijden achter elkaar gezwommen. Dat is ook wennen.''

Weertman eindigde in de eindstand als negentiendee. De Europese titel ging 's middags in 14.30,26 naar de Hongaar Gergely Gyurta.

Lees ook: Dreesens gaat trainen in Amerika