Guus Hiddink is dicht bij een principeakkoord met de KNVB om na het WK van komende zomer in Brazilië Louis van Gaal op te volgen als bondscoach.

De partijen zijn tot een mondelinge intentieverklaring gekomen voor een contract tot 2018, zo meldt De Telegraaf zaterdag. Het zou de bedoeling zijn dat de ervaren coach Oranje tot en met het EK van 2016 in Frankrijk onder zijn hoede neemt en daarna een leidende functie krijgt in de technische staf.

Op die manier zal Hiddink een belangrijke stem hebben in wie hem na het EK opvolgt en Oranje naar het WK van 2018 in Rusland moet leiden.

De 67-jarige Achterhoeker was in de periode 1995-1998 al eens trainer van het Nederlands elftal, dat toen vierde werd op het WK. Hij was ook bondscoach van Zuid-Korea, Australië, Rusland en Turkije.

Bezinning

Hiddink vertelde vrijdag tijdens een congres voor coaches in Zwolle dat hij een 'puur informatief' gesprek had gehad met Bert van Oostveen, de directeur betaald voetbal, maar dat er nog geen verdere afspraken waren gemaakt.

"We nemen allebei de tijd voor bezinning'', liet hij desgevraagd weten. De KNVB zou het nieuws pas naar buiten willen brengen als ook bekend is wie Hiddink gaat assisteren. Nu zijn Patrick Kluivert en Danny Blind de assistent-bondscoaches en de bond wil graag door met dit duo.

Blind zou echter overwegen Van Gaal te volgen naar een nieuwe buitenlandse club.

Oude kerel

Het was geen geheim dat Hiddink een nieuw dienstverband bij de voetbalbond wel zag zitten, getuige ook zijn 'open sollicitatie' vorige maand.

"In alle eerlijkheid heb ik mezelf de vraag gesteld of ik nog fris genoeg ben om invloed te hebben op de ontwikkelingen die ons staan te wachten. Ik heb nog te veel ambitie om als een ouwe kerel onderuitgezakt op de bank naar buiten te gaan zitten kijken. Als ik denk dat ik het kan opbrengen, doe ik het graag'', zei hij tijdens de bijeenkomst van NLcoach.

Hiddinks zaakwaarnemer Cees van Nieuwenhuizen sprak enkele weken geleden al de verwachting uit dat als de KNVB contact zou opnemen beide partijen er snel uit zouden zijn.

Hij kon zaterdag, onderweg in Frankrijk, niet bevestigen dat er al een akkoord ligt. "Ik heb oprecht geen idee. Ik weet alleen dat Guus dit weekeinde op vakantie gaat. Waarheen? Ver weg.''