Een stunt was de Nederlandse handbalsters vrijdag niet gegeven op het WK in Servië.

Het team van bondscoach Henk Groener weerde zich kranig tegen Europees kampioen Montenegro en heerste zelfs in de eerste helft, maar in het tweede halfuur moest Oranje alsnog capituleren in Belgrado en verloor het met 27-25.

Het Nederlandse vrouwenteam eindigt door de derde nederlaag als vierde in de poule en treft nu maandag in de achtste finales Brazilië. De Zuid-Amerikaanse formatie won alle duels in groep B.

Laura van der Heijden was uitblinker aan Nederlandse zijde. Ze scoorde zeven keer. Lois Abbingh en Nycke Groot maakten ieder vier doelpunten.

Flitsend

Sharina van Dort bleef ziek aan de kant en Yvette Broch kon wegens een enkelblessure niet in actie komen. Ondanks het gemis van deze twee vaste waarden begon Nederland flitsend aan de wedstrijd met gevarieerd aanvalsspel en veel doelpunten. Met een mooie marge van vier doelpunten bereikte Oranje de rust: 18-14.

De jonge Nederlandse ploeg liet zich in de tweede helft toch aftroeven door de topploeg uit Oost-Europa, die vorig jaar ook al zilver haalde op de Olympische Spelen. Het ontbrak op de beslissende momenten aan doortastendheid; Oranje miste de kansen, Montenegro sloeg wel succesvol toe.

Halverwege de tweede helft kwamen de Montenegrijnsen op een voorsprong die ze niet meer uit handen gaven. Vrouw van de wedstrijd werd Katarina Bulatovic, die acht keer doel trof.