Sc Heerenveen heeft in de eredivisie de aansluiting met de subtop weer gevonden. De Friezen wonnen door twee doelpunten van topscorer Alfred Finnbogason met 1-2 bij PEC Zwolle.

De ploeg van trainer Marco van Basten steeg door de zege naar de vijfde plaats. PEC moet vrezen dat het de komende dagen verder wegzakt op de ranglijst. De Zwollenaren staan nu nog op een negende plaats.

Het zag er zeker in de eerste helft niet naar uit dat Heerenveen met de zege aan de haal zou gaan. Vanaf het eerste fluitsignaal zette PEC de equipe van Van Basten onder druk. Het leverde ook kansen op, maar Ryan Thomas en Fred Benson waren ongelukkig in de afronding.

Heerenveen creëerde nagenoeg niets, maar kwam na een half uur wel tegen de verhouding in op voorsprong. Na een fout van Rochdi Achenteh kwam Luciano Slagveer oog in oog te staan met Diederik Boer.

De aanvaller omspeelde de doelman van PEC, waarna Boer volgens arbiter Jeroen Sanders een overtreding maakte. Alfred Finnbogason benutte vervolgens de toegekende strafschop.

PEC leek even van slag en nog voor rust kreeg Slagveer twee goede mogelijkheden om de score te verdubbelen. Telkens lag Boer in de weg.

Na rust waren de kansen schaars. Toch was het PEC dat langszij kwam. Joost Broerse schoot een vrije trap hard en fraai achter doelman Kristoffer Nordfeldt: 1-1.

Het was niet de laatste treffer van het duel. Die kwam op naam van Finnbogason. De spits, die vlak na rust nog een grote kans miste, ontsnapte aan de buitenspelval en schoot de bal knap over Boer.

Heerenveen won voor het eerst sinds 10 augustus weer eens een uitduel. Tegen PEC boekten de Friezen pas de tweede uitzege van het seizoen.

Lees ook: Jans: 'Vertrouwen lijkt weg bij PEC'

Bekijk hier het programma in de eredivisie