Robin Haase hoopt in 2014 met een iets ander schema dan de afgelopen jaren eindelijk de felbegeerde top dertig te halen.

Daarvoor moet Haase bij de beste 32 tennissers van de wereld horen, momenteel bezet hij de 43e plaats. Het belangrijkste deel van zijn voorbereiding op het seizoen begint zaterdag met trainingen in Dubai. Niemand minder dan Roger Federer zal regelmatig tegenover hem staan op de banen in de Verenigde Arabische Emiraten.

"Dat is natuurlijk iets waar ik me op verheug, al gaat het vooral om de situatie. Het is daar mooi weer en ik kan trainen met één van de beste spelers, zoniet de beste speler van de wereld. Dat is altijd mooi", aldus Haase tegen NUsport. Ook Aleksandr Dolgopolov en Blaz Kavcic behoren tot zijn trainingsmaatjes in Dubai.

De 26-jarige Haase heeft de afgelopen weken zijn jaarlijkse krachttraining gedaan en dat verliep ondanks een pijnlijke arm naar wens. "Het was overbelast, dus ik moest heel erg uitkijken. Ik heb ook de krachttraining iets anders aangepakt. Minder herhalingen en puur op kracht gericht. Dat is tot nu toe wel goed bevallen."

Zuid-Amerika

Zijn doelstelling voor volgend jaar, met opnieuw de Spaanse coach Marcos Gorriz aan zijn zijde, is onveranderd. "Het doel blijft top dertig. Dat heb ik niet gehaald en het zou raar zijn om te zeggen dat ik dat bijstel. Ik hoef me er alleen niet blind op te staren, over dit jaar was ik ook tevreden. Maar mijn top is nog niet bereikt, dus ga ik een stap verder."

Door te kiezen voor Dubai en niet voor de Masters in eigen land begint Haase iets anders aan het seizoen dan normaal. In februari laat hij ook het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam lopen om graveltoernooien te spelen in Zuid-Amerika.

Buenos Aires, Rio de Janeiro en Sao Paulo zal Haase met een bezoekje vereren nadat hij Brisbane, Auckland en de Australian Open heeft gespeeld.

Nadal

"Ik wilde heel graag een keer naar Zuid-Amerika en zat al twee jaar te twijfelen. Ik dacht: als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer. Het is ook niet omdat ik daar makkelijker punten haal. Het is niet zwakker, Rafael Nadal doet ook mee bij twee van de drie toernooien. Ik kan er dus ook in de eerste of tweede ronde al uitvliegen."

Er liggen wel kansen voor Haase om in de eerste maanden van het seizoen flink te stijgen. Dit jaar haalde hij tot Roland Garros alleen een halve eindstrijd in Zagreb en een kwartfinale in Nice. "Maar de ranking is natuurlijk gebaseerd op een heel jaar, veel punten verdedigen is me de afgelopen jaren ook goed gelukt."