Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning de titel veroverd op de 100 meter vrij. 

De olympische kampioene won de finale in een tijd van 51,78. De Groningse bleef de Zweedse Sarah Sjöström (51,99) en de Wit-Russische Aliaksandra Hersasimenia (52,34) voor. Femke Heemskerk werd achtste in 52,77.

Kromowidjojo won bij de EK kortebaan in 2010 eerder goud op de 100 vrij. In 2008 en 2009 stond ze eveneens op het erepodium met respectievelijk brons en zilver.

Haar voormalige trainingsmaatje Marleen Veldhuis pakte in 2005, 2006 en 2008 de Europese titel op het koningsnummer. Inge Dekker veroverde het goud in 2009.

Kromowidjojo was erg blij met haar titel. ''Dit veld was ontzettend sterk. De Australische zwemsters waren er niet, maar verder was het net een WK-finale. Het is dan wel heel mooi als je toch wint."

"In de halve finales had ik wel gezien dat het heel hard ging. Ik wilde eigenlijk wat harder af, maar dat lukte niet. Ik ben uiteindelijk toch heel goed teruggekomen'', analyseerde de olympische kampioene.

Volgens Kromowidjojo is haar gouden plak ook belangrijk voor haar nieuwe coach Christiaan Sloof. ''Dit telt toch wel voor de buitenwereld. Ik hoop dat hij nu wordt geaccepteerd. Als ik laatste was geworden, was ik zeker niet met hem gestopt. Maar dit is toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. Het is leuk voor mezelf en voor hem.''

Sloof beaamde de woorden van Kromowidjojo. "Het is een mooi gevoel. Het is in ieder geval de bevestiging dat we op de goede weg zijn. Het is een fijne start. Het betekent ook dat ik het de afgelopen zes weken niet heb weten te verknallen met Ranomi. Het laat zien dat ik een goed schema kan neerleggen'', zei de oefenmeester.

Sloof beleeft verder tot nu toe een redelijk rustig EK. "Het valt mee met de hectiek. Ik word ook niet veel door andere coaches aangesproken. Ik ben redelijk anoniem, maar dat vind ik prima.''

Dekker

Inge Dekker heeft op de 50 meter vlinderslag opnieuw een medaille veroverd. De Nederlandse zwom achter de Zweedse Sarah Sjöström en de Deense Jeanette Ottesen naar de bronzen plak.

Dekker tikte aan in een tijd van 25,29 seconden. Sjöström won het goud in 24,90. Ottesen kwam tot 25,03.

Dekker bouwde op de 50 meter vlinderslag al een behoorlijke erelijst op bij de EK's in het 25 meterbad. In 2005, 2006 en 2007 zilver behaalde ze het zilver. In 2009, samen met Hinkelien Schreuder, en 2010 was ze de Europees kampioene.

"Het is super om weer op het podium te staan'', zei Dekker na haar race. "Ik ben er hartstikke blij mee. Dit is voor mij het bewijs dat ik terug ben. Ik heb ook mijn beste race in de finale gezwommen.''

Dekker traint sinds dit jaar onder Martin Truijens bij Amsterdam. Ze heeft in de hoofdstad al snel haar draai gevonden.

"Ik ben inmiddels ook wel gewend aan veranderingen. Ik heb het naar mijn zin. We werken onder meer aan mijn techniek. Martin wil dat ik lange slagen maak. In Marseille moest het juist kort met een hoge frequentie. Dat is wel even omschakelen, maar het gaat steeds beter. Ik weet dat ik op de goede weg ben.''

Van Rouwendaal

Sharon van Rouwendaal heeft op de 800 meter vrije slag de bronzen medaille behaald. De Nederlandse zwemster, die sinds enige tijd weer in Frankrijk traint, scherpte het Nederlands record aan tot 8.14,24. Van Rouwendaal had de nationale toptijd sinds augustus met 8.16,34 al in handen.

De Spaanse Mireia Belmonte Garcia pakte in 8.05,18 het goud, voor de Deense Lotte Friis (8.08,68).

Van Rouwendaal won eerder bij de EK kortebaan van 2010 zilver op de 100 en 200 meter rugslag.

Ze droeg haar bronzen medaille op aan zichzelf en aan haar Franse coach Philippe Lucas. Van Rouwendaal traint sinds kort in Frankrijk onder Lucas en maakt veel progressie.

''Deze medaille is voor mezelf, maar ook voor mijn coach. Hij geeft mij het vertrouwen dat ik nodig heb. Het was een zware beslissing weg te gaan uit Nederland, maar het gaat wel heel goed nu.''

Verschuren

Sebastiaan Verschuren heeft vrijdag de finale behaald van de 100 meter vrije slag. De 25-jarige zwemmer kwam in de sterk bezette tweede halve finale, ondanks een zwakke start, tot een tijd van 47,52, waarmee hij vijfde werd.

Verschuren moest ook nog twee zwemmers uit de andere halve eindstrijd voor zich dulden, waardoor hij als zevende doorging naar de finale.

De Italiaan Marco Orsi zette met 46,64 de snelste tijd neer. De finale wordt zaterdag gezwommen.

De Waard

Maaike de Waard heeft niet voor een verrassing kunnen zorgen in de finale van de 100 meter rugslag.

De pas 17-jarige zwemster kwam tot een tijd van 59,53 seconden, waarmee ze als tiende en laatste eindigde.

De Waard was langzamer dan in de halve finale, waarin ze met 59,31 nog de negende tijd neerzette.

De Europese titel ging naar thuisfavoriete Mie Östergaard Nielsen, die voor eigen publiek een Europees record zwom: 55,99. Ze bleef daarmee de Tsjechische Simona Baumrtova (56,28) en de Oekraïense Darina Zevina (56,94) voor.

Van der Zanden

Wendy van der Zanden liep de finale op de 100 meter wisselslag net mis. De Brabantse zwom een tijd van 1.00,83, waarmee ze zesde werd in haar halve finale.

In totaal betekende het de elfde tijd, net te langzaam om door te gaan naar de eindstrijd waaraan tien zwemsters mogen deelnemen. De Hongaarse Katinka Hosszu was in 58,37 de snelste.

Efimova

De Russische Joelija Efimova heeft het wereldrecord op de 200 meter schoolslag aangescherpt.

Ze tikte in de finale aan in een tijd van 2.14,39. Ze bleef hiermee onder de oude mondiale toptijd die sinds december 2009 met 2.14,57 op naam stond van de Amerikaanse Rebecca Soni.

Efimova won donderdag bij de EK al het goud op de 50 meter schoolslag. Het brons op dit onderdeel was voor Moniek Nijhuis.