De Nederlandse bobsleeërs Edwin van Calker en Ivo de Bruijn zijn er ook bij de derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen niet in geslaagd in de buurt te komen van de olympische kwalificatienorm.

Van Calker eindigde in Lake Placid op de zeventiende plaats vlak voor De Bruijn (achttiende).

Beide Nederlandse sleeën moesten in de eerste afdaling op de olympische baan van 1980 laat van start en hadden daardoor last van de verslechterde omstandigheden.

De Bruijn moest genoegen nemen met de vijftiende tijd, Van Calker plaatste zich als twintigste en laatste voor de finale.

Achter Van Calker nam net als een week eerder in Park City Sybren Jansma plaats als remmer. Bror van der Zijde keerde in Lake Placid weer terug op de baan nadat hij bij de eerste World Cup in Calgary een blessure aan zijn linkerbovenbeen had opgelopen. Hij fungeerde als remmer achter piloot De Bruijn.

In de tweede afdaling wisten Van Calker en Jansma dankzij een iets betere afdaling De Bruin en Van der Zijde nog te achterhalen. Zijn opmars bleef echter steken op de zeventiende plek, net voor zijn landgenoot.

Beide piloten krijgen zaterdag nog een tweede kans om een olympisch ticket veilig te stellen omdat er voor de heren tweemansbob in Lake Placid een dubbel programma wordt afgewerkt.

Nominatie

De Bruijn moet minimaal één keer bij de beste acht eindigen om naar Sotsji te mogen. Van Calker is dankzij goede resultaten in het afgelopen seizoen in bezit van een nominatie en heeft daardoor genoeg aan een top tien-klassering.

Na de wedstrijd in de Verenigde Staten vervolgt het wedstrijdcircuit zich in Europa. Op de banen van Winterberg, St. Moritz en Igls krijgen de Nederlandse bobsleeën nog drie kwalificatiekansen.

Overigens komt de viersmansbob van Van Calker zondag nog in actie in Lake Placid. Bij de eerste twee wereldbekerwedstrijden in Calgary en Park City miste hij olympische kwalificatie beide keren op slechts 0,05 seconden. Dat leverde hem twee keer de tiende plaats op waar een top acht-klassering vereist is.