Met Phil Taylor en Michael van Gerwen als de grote favorieten gaat vrijdag het wereldkampioenschap darts van de PDC van start in Londen.

Van Gerwen, de finalist van de laatste editie, moet het dinsdagavond opnemen tegen de winnaar van het voorrondeduel tussen de Oostenrijker Zoran Lerchbacher en de Engelsman Ben Ward. 

Van Gerwen is de nummer twee op de wereldranglijst en geldt bij de Britse bookmakers na Phil Taylor als de grootste kanshebber voor de titel.

Taylor, zestienvoudig wereldkampioen, versloeg Van Gerwen bij het afgelopen WK in de finale met 7-4. De Engelsman speelt vrijdag in de eerste ronde tegen de winnaar van het voorrondeduel tussen de Nieuw-Zeelander Rob Szabo en de Engelsman Ian Moss.

Van Gerwen versloeg Taylor dit jaar in de finale van de Premier League of Darts. Het prijzengeld bij het WK in Alexandra Palace heeft een recordhoogte van ruim 1,2 miljoen euro.

Michels

Mareno Michels opent vrijdag om 19.00 uur het toernooi tegen de Canadese oud-wereldkampioen John Part. De Dordtenaar was twee keer deelnemer aan de Lakeside (het WK van de andere bond BDO) en is debutant bij de PDC. Part is tweevoudig wereldkampioen. De laatste keer was in 2008, toen hij Phil Taylor in de finale versloeg.

In totaal zijn er zes Nederlandse deelnemers aan het WK dat tot en met 1 januari duurt. Raymond van Barneveld, winnaar in 2007, speelt zondagavond tegen de Welshman Jamie Lewis.

Jelle Klaassen treft in de laatste partij van zondag Jamie Caven uit Engeland. Vincent van der Voort speelt net als Van Gerwen dinsdag en treft Matt Clark uit Engeland.

Gino Vos moet zich nog plaatsen voor het hoofdschema via een voorronde. Hij neemt het donderdagavond op tegen Royden Lam uit Hong Kong.