AMSTERDAM - Lance Armstrong wil de 55 kilometerlange tijdrit rond Besançon aangrijpen om zijn zesde Tourzege extra kleur te geven. De US Postal-renner was in zijn Tourloopbaan al negen keer de sterkste in een rit tegen de klok en als hij zijn tiende tijdrit wint, evenaart hij Miguel Induráin.

Bernard Hinault staat met twintig tijdritzeges op eenzame hoogte. Eddy Merckx was zestien keer de snelste in een tijdrit en Jacques Anquetil, Monsieur Chrono won elf tijdritten. Armstrong bevindt zich dus in het gezelschap van de alle vijfvoudig Tour de France-winnaars. Bij een overwinning in Besançon overtreft hij met een totaal van vijf etappezeges zijn totalen van andere jaren. In 1999, 2001 en 2002 pakte hij vier ritten op weg naar de Tourwinst. In totaal staat Armstrong op twintig etappezeges in de Tour.

Besançon is voor de zestiende keer de startplaats en ook voor de zestiende keer de finishplaats van een rit in de Ronde van Frankrijk. In 1996 was Jeroen Blijlevens de laatste winnaar in de aankomststad. Jean-Paul van Poppel (1988) en Henk Nijdam (1964) zorgden ook voor Nederlands succes in Besançon.