Ajax moet het tot minimaal het einde van dit kalenderjaar zonder aanvoerder Siem de Jong en Lerin Duarte stellen. Dat heeft trainer Frank de Boer vrijdag bekendgemaakt.

De Jong kampt al enige tijd met een hamstringblessure. Daarvan herstelt hij langzamer dan verwacht. 

''We nemen geen risico met Siem. Dit is zijn tweede blessure kort achter elkaar'', meldt De Boer op de clubsite.

''In de voorbereiding op de tweede seizoenshelft kan hij weer vol aan de slag. Dan is hij naar verwachting weer klaar voor de hervatting van de eredivisie.''

Hoesen

Duarte heeft last van zijn bovenbeen, terwijl Nicolai Boilesen net als De Jong een hamstringkwetsuur heeft. Ook de Deen speelt dit kalenderjaar geen wedstrijden meer.

Ajax speelt zondag uit tegen SC Cambuur. Op 19 december moeten de Amsterdammers in de achtste finale van de beker op bezoek bij IJsselmeervogels. Ajax besluit het jaar op 22 december met de uitwedstrijd bij Roda JC.

Het eerste officiële duel van de landskampioen na de winterstop is de topper tegen PSV. 

Ajax kan tegen Cambuur misschien ook niet over Danny Hoesen beschikken. De spits heeft woensdag tegen AC Milan een lichte voetblessure opgelopen. ''We zullen zaterdag zien hoe hij ervoor staat, maar ik verwacht dat hij wel inzetbaar is. Al blijft het afwachten.''

Domineert

De Boer heeft de uitschakeling in de Champions League tegen AC Milan nog niet helemaal verwerkt. "De boosheid van woensdagavond is inmiddels wel weg, maar de teleurstelling is nog wel aanwezig in mijn lichaam."

"Aan de andere kant heb ik ook tegen de spelers gezegd: als je vijf van de zes groepsduels in de Champions League domineert, mag je best trots zijn."

"De Europa League is nu gevoelsmatig nog even ver weg, maar als we aanstaande maandag gaan loten voor de zestiende en achtste finales zal het wel weer gaan leven. Op dit moment baal ik echter nog dat we niet overwinteren in de Champions League. Dat was immers toch een van onze doelstellingen dit seizoen."

Lastig

Die domper zal het moraal van zijn ploeg volgens De Boer niet negatief beïnvloeden voor het bezoek aan Leeuwarden komend weekend. "We hebben zeker niet slecht gevoetbald tegen Milan. Ik haal dan ook veel meer positieve dan negatieve punten uit die wedstrijd."

"Ik zie daarom niet in waarom we met een slecht gevoel naar Leeuwarden zouden afreizen. We gaan zoals altijd van onze eigen kracht uit. Dat was zo tegen Barcelona en Milan en dat geldt ook tegen Cambuur. Ze hebben al een aantal aansprekende resultaten behaald. Met name thuis kunnen ze het elk team lastig maken."