Inge Dekker heeft zich vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan in Herning geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vlinderslag.

De Nederlandse zwemster kwam in de series tot een tijd van 25,62 en ging hiermee als derde door. De Zweedse Sarah Sjöström was in 25,45 de snelste.

''Ik heb in de series nog niet alles gegeven'', zei Dekker na haar race. ''Ik hoop op een persoonlijke medaille. Ik wil weer bij de internationale top zijn.''

Maaike de Waard stond ook op de startlijst voor de 50 meter vlinder, maar meldde zich af. Ze doet bij de ochtendsessie mee in de mixed estafette en zwemt vrijdagavond de finale van de 100 meter rugslag.

Verschuren

Sebastiaan Verschuren heeft  de halve finales van de 100 meter vrije slag bereikt. Met een tijd van 47,77 ging hij als elfde door.

Joost Reijns en Dion Dreesens redden het niet. Reijns werd met 48,98 33e, Dreesens 39e in 49,43.

Verschuren was redelijk tevreden met zijn optreden in de ochtendsessie. ''Het ging wel goed'', zei de zwemmer van NZA. ''Ik ben in ieder geval een rondje verder. Om de finale te kunnen halen, moet het wel wat harder.''

Verschuren zwom de afgelopen maanden ook op de kortebaan in de wereldbeker, toen lukte het niet altijd om de eindstrijd te bereiken. ''Mijn benen hielden er toen vaak mee op. Ik zou het wel leuk vinden als ik het hier wel haal.''

De halve finales zijn later op de vrijdag.

Van der Zanden

Wendy van der Zanden heeft zich verzekerd van een plek in de halve finales van de 100 meter wisselslag. De zwemster tikte in de series aan in een tijd van 1.01,41 en eindigde hiermee als zestiende.

De Hongaarse Katinka Hosszu zette met 58,39 veruit de beste tijd neer in de ochtendsessie.

De halve eindstrijd staat later deze vrijdag op het programma.

Mixed estafette

De Nederlandse zwemploeg is er vrijdag bij de EK kortebaan in Herning niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de mixed estafette op de 4x50 meter wisselslag. 

Maaike de Waard, Bram Dekker, Mike Marissen en Maud van der Meer eindigden als elfde in 1.41,84. De beste tien landen gingen door. De tiende plaats was in 1.41,75 voor Frankrijk.

De mixed estafette, een team met twee mannen en twee vrouwen, is een nieuw onderdeel in het programma.