AZ heeft zich donderdag dankzij een 2-2 gelijkspel bij PAOK verzekerd van de groepswinst in de Europa League. Dankzij de puntendeling passeerden de Alkmaarders de ploeg van Huub Stevens in groep L.

AZ heeft twaalf punten gehaald uit zes wedstrijden, net als PAOK, maar de Alkmaarders zijn op basis van onderling resultaat eerste in de poule.

Beide ploegen hadden zich al gekwalificeerd voor de knock-outfase van de Europa League, waardoor alleen de groepswinst nog op het spel stond.

Dick Advocaat had veel basisspelers thuis gelaten. Onder anderen Maarten Martens, Roy Beerens, Nick Viergever en Jeffrey Gouweleeuw waren in Alkmaar achtergebleven.

De ploeg van AZ bestond daarom uit veel jongelingen, die dit seizoen nauwelijks in het eerste elftal hadden gespeeld. Nemanja Gudelj was de enige van de gebruikelijke basisklanten die mocht beginnen.

Desondanks speelde AZ een verdienstelijke eerste helft. De Alkmaarders hadden het meeste balbezit en kwamen na een uur half uur spelen op voorsprong. Verdediger Thomas Lam scoorde na een knappe actie.

AZ kon maar kort van de voorsprong genieten, want tien minuten later was het alweer gelijk. Fernando Lewis beging in zijn eigen strafschopgebied een onhandige overtreding, waardoor PAOK een penalty kreeg. Lucas benutte het buitenkansje.

AZ trok ondanks het tegendoelpunt de goede lijn van de eerste helft door. Steven Berghuis en invaller Johann Berg Gudmundsson waren gevaarlijk, maar zagen hun schoten gekeerd worden door doelman Panagiotis Glykos.

Gorter

Twintig minuten voor tijd kwam de formatie uit Alkmaar toch op voorsprong. Donny Gorter benutte, net als Lucas voor rust, een strafschop.

In de slotfase vloeiden de krachten weg bij AZ. PAOK was vlak voor tijd tweemaal dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Yves de Winter behoedde zijn ploeg aanvankelijk voor een gelijkspel.

Met nog een minuut op de klok ging het toch mis voor AZ. Net als eerder dit seizoen in Alkmaar scoorde PAOK in blessuretijd. Ditmaal scoorde invaller Stelios Pozoglou. Ondanks het gelijkspel is AZ groepswinnaar.

Door de uitschakeling eerder op donderdag van PSV zijn Ajax en AZ na de winterstop de enige overgebleven Nederlandse deelnemers in de Europa League. 

Lees ook: Advocaat: 'Aantal spelers heeft zich aangediend'

Lees ook: Berghuis: 'Wij zijn geen B-team'

Bekijk alle uitslagen en eindstanden in de poules