Moniek Nijhuis heeft donderdag tijdens de Europese kortebaankampioenschappen in Herning haar medailleverzameling op de 50 meter schoolslag uitgebreid met een bronzen plak.

De Nederlandse zwemster finishte in de finale na 29,79 seconden. Ze bleef daarmee maar net boven haar nationale record (29,68) van vier jaar geleden. Toen waren de 'snelle' badpakken van polyurethaan nog toegestaan.

De Russin Joelia Efimova (29,04) en de Litouwse Ruta Meilutyte (29,10) waren in de eindstrijd zoals verwacht aanzienlijk sneller.

Nijhuis was in de halve finale nog goed voor de vijfde tijd. Anouk Elzerman miste de eindstrijd op een honderdste. 

Nijhuis won bij de EK kortebaan eerder al drie medailles op de 50 school. In 2008 was ze ook goed voor brons. Een jaar later pakte ze het goud en in 2010 voor eigen publiek in Eindhoven behaalde ze zilver.

Nijhuis was dolblij met haar bronzen plak. ''Dit is toch wel heel bijzonder, dat overkomt je toch niet elke dag. Ik wist dat ik een kans had op brons. Je moet het toch in de laatste race laten zien, maar dat wil iedereen. Ik ben heel blij dat het is gelukt om me weer tussen de top te zwemmen.''

Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo heeft op de openingsdag van de EK kortebaanals derde de finale bereikt op de 100 meter vrije slag. 

De olympisch kampioene kwam uit op 52,52 seconden. De Britse Francesca Halsall (52,32) en de Zweedse Sarah Sjöström (52,37) waren in de halve eindstrijd iets sneller.

Femke Heemskerk gaat vrijdagavond ook te water voor het koninginnennummer. Ze kwalificeerde zich met 52,94 als zesde. De tijd viel enigszins tegen. In de series noteerde ze 52,76.

De Waard

Maaike de Waard is doorgedrongen tot de finale van de 100 meter rugslag. De Nederlandse tikte in de halve eindstrijd aan in 59,31. Dat was de negende tijd. De beste tien kwalificeerden zich voor de finale, die vrijdag op het programma staat.

Bram Dekker werd donderdag bij het EK gediskwalificeerd in de halve finales van de 100 meter schoolslag. In zijn race tikte hij in 59,14 al als laatste aan en werd uiteindelijk uit de uitslag geschrapt.

Volgens de jury maakte Dekker vlinderbenen voor de eerste armslag bij het keerpunt op 75 meter. Dat is volgens de regels niet toegestaan. Dekker had niet in de gaten dat hij in de fout ging en kreeg het na afloop te horen.

In de ochtendsessie werden de Nederlandse zwemsters ook al gediskwalificeerd wegens een te vroege overname van Tamara van Vliet.